Damian Sobek: Australijski grill

1J2A5008-NataliaMroz.jpg
1J2A5008-NataliaMroz.jpg

Krewetki z sosem chimichurri

20 sztuk krewetek BT 4 limonki pęczek kolendry chili oliwa z oliwek

Sos:

50 ml octu winnego 50 ml oliwy z oliwek sok z limonki natka pietruszki pierz kolendra koper sól

Przygotowanie: Składniki na sos łączymy, solimy do smaku.

Krewetki marynujemy w oliwie z oliwek, skórce z limonki, posiekanej chili i pieprzu, pozostawiamy na 20 min. Grillujemy w całości polewając sokiem z limonki. Przyprawiamy solą.

Szaszłyki z wędzonym boczkiem i kurczakiem

Składniki: 3 filety z kurczaka 500 g wędzonego boczku 2 cukinie 2 papryki czerwone oliwa sól, pieprz chili sok z pomarańczy natka pietruszki Przygotowanie: Filety z kurczaka kroimy na małe kawałki, boczek podobnie. Kurczaka marynujemy w oliwie, posiekanej chili, natce pietruszki i soku z pomarańczy. Nabijamy na patyczki do szaszłyków razem z boczkiem i grillujemy . Przyprawiamy na grillu. Warzywa grillujemy i układamy na talerz razem z szaszłykami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości