Ma 24 lata i mieszka w małej miejscowości w województwie lubelskim. Prowadzi własne gospodarstwo rolne.
Wiejska kanapka z Lubelszczyzny:
ciasto:
-ok. 0.5kg mąki pszennej tortowej
-ok. 0.5l gęstego zsiadłego mleka
-0.5 łyżeczki soli
-0.5 łyżeczki sody
-1 łyżka cukru
Z podanych składników zagnieść doszyć szybko ciasto. Nie wolno długo gnieść bo się klei. Podzielić na 8-10 równych porcji, obtoczyć mąką i wygnieść placki ok. 1,5cm. Piec na kuchni lub na dobrej rozgrzanej patelni na małym ogniu przez ok.7-10 min często obracając.
Wołowina:
-1,5 kg wołowiny z łopatki bądź udźca
-1 kg masła
- trochę soli
-po dwa pęczki kopru, nać pietruszki i lubczyk
Mięso posolić noc wcześniej. Obsmażyć na gorącej patelni, przełożyć do rondla dodać masło i dusić do miękkości na wolnym ogniu. U mnie trwało ok 4.5 h.
Sos i wykończenie:
- 1 szklanka sosu z pod mięsa
-1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
-0,25 szklanki soku z prawdziwej porzeczki czarnej
- kilka gałązek rozmarynu
-2-3 ząbki czosnku
Podane składniki umieścić na patelni chwilę pogotować. Mięso wyjąć porwać na mniejsze kawałki dodać do sosu doprawić solą i czarnym pieprzem. Pomidor i cebula chwilę podpiec na blasze. Upieczone fajerczaki przeciąć na pół chwilę podpiec od środka i złożyć kanapkę. Dodać trochę sałaty rzymskie by coś miło chrupało pod zębem.