Ma 29 lat i mieszka w Krakowie. Pracuje jako koordynator w branży eventowej.
Bonet alla piemontese czyli pudding rumowo kakaowy z ciasteczkami amaretti
Składniki:
Ciasteczka amaretti:· 170 g zmielonych migdałów150 g cukru pudru, przesianego2 białkaPudding:100 g cukru50g cukru trzcinowego500 ml mleka 3,2%4 jajka2 żółtka3 łyżki gorzkiego kakao30 ml złotego rumu20g masła200 g ciasteczek amaretti z powyższego przepisuDo dekoracji:50 ml Śmietany 36%50 g cukru 20 g migdałów Wykonanie:1. Ciasteczka Amaretti:
Migdały wymieszać z przesianym cukrem pudrem.
Białka ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do nich zmielone migdały i cukier – powinna
powstać gęsta, klejąca masa. Dodać likier i wymieszać.
Blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem. Masę migdałową przełożyć do rękawa
cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskać na blaszkę malutkie ciasteczka (podczas pieczenia
podwoją objętość); można również wykładać masę przy pomocy łyżeczki. Zwilżoną w wodzie łyżeczką przyklepywać ewentualne ‚dziubki’ powstałe na środku makaroników.
Piec około 15 – 20 minut w temperaturze 160ºC, do złotego brązu. Wystudzić.
Piekarnik nagrzewamy do 160st, termoobieg. Przygotowujemy keksówkę o pojemności 1,5l lub 4 kokilki o pojemności 300 ml. Wybrane naczynie smarujemy masłem.
Na patelnie wsypujemy cukier, podgrzewamy do momentu uzyskania złotobrązowego karmelu. Ostrożnie (karmel jest bardzo gorący) przelewamy karmel do kokilek staramy się by pokrył całe dno. (Jak zostaną nam małe dziury to się nie przejmujemy – podczas pieczenia karmel się ponownie
rozpuści i je wypełni).