ADAM KOZANECKI, 31 LAT
UNIEJÓW
(ur. Poddębice)
Mówi o sobie, że jest jak ratatouille – barwny, witalny i nieprzewidywalny. Skończył pedagogikę, zarządzanie oświatą i europeistykę. Od 7 lat pracuje z dziećmi, najpierw w przedszkolu, teraz w zerówce. Ma jednak ochotę na zmiany, chce zająć się profesjonalnie gotowaniem i projektowaniem wnętrz, a w przyszłości założyć szkołę gotowania dla dzieci. Uwielbia kuchnię polską, nauczył sie jej od dziadka i rodziców. Rodzinny Uniejów i dary tamtejszych pól, lasów i rzek są dla niego największą inspiracją w kuchni. W kuchni nie zawsze odnosił jednak sukcesy, nigdy nie zapomni zakalca, który mu wyszedł zamiast pszennego ciasta czekoladowego. Najgorsze było jednak nie to, że ciasto nie wyszło, tylko zawód w oczach rodzeństwa, którym obiecał pyszny podwieczorek.