Młodzi kucharze walczyli by zdobyć upragnioną statuetkę, a w kuchni MasterChefa Juniora działa się magia. I to dosłownie, bo gościem tego odcinka był Magik Y, który wykonał dla dzieci specjalny pokaz magiczny. To właśnie z jego pomocą uczestnicy wyczarowali sobie temat gotowania, a kulinarna sztuka iluzji towarzyszyła im przez całą konkurencję. Jak półfinaliści poradzili sobie z wymagającą kuchnią molekularną? W drugiej części odcinka pojawili się zwycięzcy ostatnich edycji „MasterChefa Juniora” i „MasterChefa”. Paulina Foremny i Grzegorz Zawierucha zaprezentowali swoje pokazowe dania: sandacza z zielonym kaszotto i emulsją rybną, tiul z atramentem z kałamarnicy i marynowane szparagi, a także beziki z kremem wiśniowo-czekoladowym z sosem wiśniowym i ziemią miętową. Ostatnim zadaniem przed wielkim finałem było odtworzenie jednego z tych dań. Dodatkowo uczestnicy musieli skomponować autorską potrawę z wykorzystaniem głównego składnika z drugiego dania.Kto zawalczy w finale: SONIA, FRANEK i GAJA! GRATULUJEMY!SPRAWDŹ NASZ INSTAGRAM!Najlepsze fragmenty WIDEO:Zobacz zdjęcia z odcinka: