Zainspiruj się pysznymi przepisami naszych Juniorów! Takie obiady zrobią wrażenie nawet na najbardziej wymagających smakoszach. Zobacz!
Wiktoria Chmielewska
Węgorz w ziemniaku:
- 5 ziemniaków ( po ugotowaniu musi wyjść 400g)
- 300 g węgorza wędzonego
- 100 g szpinaku
- 100g ser szafir
- 1 łyżka masła
- ½ łyżki maki
- 100ml mleka
- 100ml śmietanki 30%
- 50 g sera szafir
- czarny kawior
- 1 żółtko
- 80 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
Ugotuj ziemniaki i odstaw do wystygnięcia. Następnie przesiej je przez sito cukiernicze, dodaj żółtko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.Węgorza i usmażony szpinak drobno pokrój, dodaj do nich starty ser szafir i wymieszaj.
Pyzy:
40 g ciasta uformuj w kulkę i 30 g farszu uformuj w kulkę. Rozgnieć ciasto rękoma, włóż farsz i uformuj w dowolny kształt. Gotuj przez ok. 5-10 minut. Sos, mleko, śmietankę i ser zagotuj, przecedź przez sito, a następnie przelej do czystego garnka. Dodaj masło i mąkę, chwile pomieszaj i zdejmij z ognia, żeby nie zrobił się z tego beszamel.
W głębokim talerzu ułóż pyzę, obok nalej sos i połóż łezkę kawioru.
Ewa Ziemiańska
Łosoś na makaronie z cukinii z sosem paprykowym
- 1 filet z łososia atlantyckiego,
- sos sojowy,
- ocet winny
- papryka słodka
- papryka ostra,
- papryczka chili,
- papryka czerwona świeża
- miód
- 1 cukinia
- czosnek
- oliwa
- suszone pomidory
Wykonanie:
Z fileta z łososia usuwamy skórę. Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, octu winnego, papryki słodkiej, ostrej i chili oraz miodu.
Oczyszczony filet umieszczamy w marynacie. Cukinie strugamy za pomocą obieraczki, aż powstaną długie wstążki. Czosnek przysmażamy na oliwie z oliwek i na to wykładamy makaron z cukinii, delikatnie obsmażamy, aby cukinia nie straciła jędrności. Na koniec dodajemy pokrojone suszone pomidorki.
Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 7 minut w temperaturze 180° z włączonym termoobiegiem.
Paprykę świeżą słodką i ostrą kroimy w drobną kosteczkę i zalewamy śmietanką 30%. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Wykładamy makaron z cukinii, na niego gotowy filet z łososia i polewamy sosem paprykowym.
Danie mięsne: Stek z sosem berneńskim i frytkami z batatów
- 1 stek wołowy,
- 2 bataty,
- świeży estragon, świeży rozmaryn
- 1 łyżka suszonego estragonu
- 2 jajka,
- 50g masła klarowanego,
- 1 szalotka ,
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 1 łyżka octu winnego jasnego
Wykonanie:
Bataty pokroić w paski i obgotować.
Na mocno rozgrzanej patelni obsmażyć stek po 3 minuty z każdej strony, gotowy stek doprawić solą i pieprzem.
Sos berneński:
Szalotkę pokroić w drobną kosteczkę, dosypać suszony estragon, świeży estragon i rozmaryn. Zalać winem i octem winnym. Dwa żółtka utrzeć na puszystą masę i delikatną stróżką dolać rozpuszczone ciepłe masło klarowane. Do gotowej masy jajecznej dodać odcedzoną na sitku szalotkę z ziołami.Steka wyłożyć na talerz ,obok dodać frytki z batata oraz sos.
Hela Kłobucka
Łosoś w sosie teriyaki z puree z ziemniaka, pak choi
- 1 kawałek łososia
- 250 ml wino ryżowe mirin
- 250 ml sake
- 300 g cukier
- 250 ml sos sojowy
- ziemniaki
- mleko
- masło
- pak choi
- awokado
- sól, pieprz
- zioła
Sprzęt:Kitchen Aid, opalarka
Puree ziemniaczane:
Ugotować ziemniaki w wodzie z solą. Odcedzić, dodać mleko, sól i masło. Ubić tłuczkiem na jednolitą masę.
Sos teriyaki:
Sake i wino ryżowe zagotować. Zredukować o jedną trzecią. Następnie dodać cukier. Gotować, mieszając, aż się rozpuści. Dodać sos sojowy, chwilę gotować.
Pak choi:
Pak choi podzielić na liście, przesmażyć na patelni, zalać sosem teriyaki.
Łososia usmażyć na oleju. Kiedy będzie jeszcze odrobinkę surowy, zalać sosem teriyaki. Pozostawić na ogniu, aby doszedł.
Podanie:
Na czarnym talerzu położyć łososia, obok niego ułożyć puree w ringu. Ułożyć obok pak choi i plastry awokado. Łososia posypać czarnym i białym sezamem (najlepiej uprażonym na patelni). Na końcu przyozdobić ziółkami.
Danie główne mięsne:
Comber z jelenia ze słupkami z buraka, sos winno-czekoladowy
- comber z jelenia z kostką (cięcie french racks)
- małe ziemniaczki (opcjonalnie)
- masło
- 200 ml czerwonego wina
- mleczna czekolada
- śmietanka 30%
- burak
- sok z buraka
- galangal
- imbir
- sól, pieprz
- 100 g panko
- 20 g parmezanu
- ząbek czosnku
- 30 g jarmużu
- rozmaryn
Sprzęt:blender kielichowy, ręczny blender, opalarka- palnik
Słupki z buraka:
Buraka obrać i pokroić w słupki. Zalać sokiem z buraka. Dodać galangal w całości. Gotować do miękkości buraka.
Ziołowa panierka:
Zblendować panko z parmezanem. Dodać jarmuż i ząbek czosnku. Zblendować na sypki piasek.
Comber z jelenia:
2 kostki combra z jelenia smażyć po 5 minut z każdej strony. Następnie na patelnię włożyć masło, łodyżkę rozmarynu i 2 ząbki czosnku. Całość bastować. Na blaszce z kratką położyć mięso. Polać masłem od bastowania. Piec w 180°C przez 9-12 minut. Mięso powinno mieć około 58 stopni. Przekroić mięso wzdłuż kostki, obtoczyć w panierce tak, aby nie dotykała środka. Środek jest czerwony, a otoczka zielona.
Sos winno-czekoladowy:
Na patelnię od smażenia mięsa wlać 200ml czerwonego wina. Zagotować do czasu bulgotania. Dodać 3-4 kostki mlecznej czekolady, rozpuścić. Następnie dodać śmietankę i masło do zagęszczenia.
Podanie:
Na białym talerzu ułożyć burak. Mięso obok. Nalać sos na talerz i udekorować ziółkami.
Janek Rol-Szkaradziński
Kaczor faszerowany
- 2 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 250g mięsa z indyka
- 2 mandarynki
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- 50g kasza gryczana
- cała kaczka
- 2 cebule czerwone
- 1 cebula biała
- 80ml czerwonego wina
- 2 gruszki
- 6 ziemniaków
- por (liście )
- 5 plasterków sera cheddar
- 5 plasterków boczku
- 80ml śmietanka 30%
- 200g masła
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 1marchewka
- 1 pietruszka
- 200g żurawiny
- 200g malin
- 250g cukru,sól,pieprz
Wywar z kaczki: do garnka z wodą włóż resztki kaczki, mięso z indyka, zielone części pora, korzeń i liście pietruszki, marchewkę, paloną cebulę, curry, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko zagotuj. Dodaj wino, masło, śmietankę i limonkę. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
Przygotowanie farszu:
Zmiel mięso ze wszystkim składnikami (sok z mandarynki, pomarańcza, jabłko, papryczki, cebula czerwona, czosnek). Ugotuj kaszę. Wymieszaj ze zmielonymi składnikami.
Przygotowanie kaczki:
Oczyść kaczkę. Natrzyj solą i pieprzem, następnie podsmaż na rozgrzanym oleju na patelni, aby zamknąć pory. Wypełnić farszem aż po brzegi. Włożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika nagrzanego do 185°C na 2,5h. W trakcie pieczenia należy podlewać kaczkę sosem, który z niej wypływa. Po 1,5h obrócić kaczkę do góry nogami.
Puree ziemniaczane:
Ziemniaki ugotuj. Dodaj około 25 ml śmietanki. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż aż do chrupkości. Dodaj łyżkę masła. Wymieszaj wszystko.
Ziemniaki z pieca:
Całe ziemniaki ze skórką umyj, a następnie ugotuj. Podziel na 4 części. Wyłóż na blachę, polej oliwą, posyp solą i pieprzem. Włóż do piekarnika na 185 stopni na około 30 minut.
Dżem żurawinowy:
Maliny z żurawiną wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dodaj 100 g cukru i 2 łyżki wody.
Zredukuj na średnim ogniu.
Gruszka skarmelizowana:
Na patelni skarmelizuj cukier, wrzuć pokrojoną gruszkę i smaż do momentu skarmelizowania.
Chipsy z sera cheddar:
Plastry sera wyłóż na suchą patelnię. Czekaj do momentu wysuszenia masy. Odstaw do wystudzenia.
Brokuł i cukinię przysmaż na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na talerz z resztą potraw.
Smacznego!
Tymek Walko
Kaczka nadziewana wątróbką, z pomarańczami
Składniki:
- 1 kaczka
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 6 wątróbek
- 30g mięsa mielonego z indyka
- sól i pieprz
- świeży majeranek
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- pęczek pietruszki
- żurawina świeża
- porto
- cukier
- jabłko
- gruszka
- 1 brokuł
- 6 pałek z kurczaka
- wino czerwone wytrawne
- 1 por
- 1 pietruszka
- 1 marchew
- tymianek
- rozmaryn
- masło
- bułka tarta
- pomarańcza
- koper włoski
Kaczkę natrzeć solą i pieprzem od środka i z zewnątrz. Obsmażyć. Wątróbki posiekać razem z indykiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i posiekaną pietruszką. Dodać łyżkę bułki tartej i posiekany czosnek. Nafaszerować kaczkę, związać, obłożyć pokrojonymi ziemniakami i cebulą i piec 2h w 190 stopniach. Pałki z kurczaka podsmażyć, dodać pokrojoną pietruszkę, marchewkę, pora i cebulę. Zalać czerwonym winem, zredukować. Zalać wodą, gotować przez 1h. Zagęścić masłem i śmietanką. Przelać do sosjerki. Koper włoski pokroić, dodać oliwy, soli i pieprzu. Jabłka z gruszkami pokrojone w kostkę skarmelizować na maśle. Pocukrzyć. Żurawinę wsypać do rondla, dodać wodę, porto i cukier, zredukować.
Brokuły pokroić, podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Dodatki wyłożyć do misek. Kaczkę wyciągnąć z piekarnika. Ziemniaki wyłożyć do miski, a kaczkę na półmisek.
Smacznego!
Zobacz więcej przepisów z zakładce "Książka przepisów"!