MasterChef Junior: Obiadowe inspiracje!

MasterChef Junior: Obiadowe inspiracje
MasterChef Junior: Obiadowe inspiracje

Zainspiruj się pysznymi przepisami naszych Juniorów! Takie obiady zrobią wrażenie nawet na najbardziej wymagających smakoszach. Zobacz!

Wiktoria Chmielewska

Węgorz w ziemniaku:

  • 5 ziemniaków ( po ugotowaniu musi wyjść 400g)
  • 300 g węgorza wędzonego
  • 100 g szpinaku
  • 100g ser szafir
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżki maki
  • 100ml mleka
  • 100ml śmietanki 30%
  • 50 g sera szafir
  • czarny kawior
  • 1 żółtko
  • 80 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej

Ugotuj ziemniaki i odstaw do wystygnięcia. Następnie przesiej je przez sito cukiernicze, dodaj żółtko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.Węgorza i usmażony szpinak drobno pokrój, dodaj do nich starty ser szafir i wymieszaj.

Pyzy:

40 g ciasta uformuj w kulkę i 30 g farszu uformuj w kulkę. Rozgnieć ciasto rękoma, włóż farsz i uformuj w dowolny kształt. Gotuj przez ok. 5-10 minut. Sos, mleko, śmietankę i ser zagotuj, przecedź przez sito, a następnie przelej do czystego garnka. Dodaj masło i mąkę, chwile pomieszaj i zdejmij z ognia, żeby nie zrobił się z tego beszamel.

W głębokim talerzu ułóż pyzę, obok nalej sos i połóż łezkę kawioru.

Ewa Ziemiańska

Łosoś na makaronie z cukinii z sosem paprykowym

  • 1 filet z łososia atlantyckiego,
  • sos sojowy,
  • ocet winny
  • papryka słodka
  • papryka ostra,
  • papryczka chili,
  • papryka czerwona świeża
  • miód
  • 1 cukinia
  • czosnek
  • oliwa
  • suszone pomidory

Wykonanie:

Z fileta z łososia usuwamy skórę. Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, octu winnego, papryki słodkiej, ostrej i chili oraz miodu.

Oczyszczony filet umieszczamy w marynacie. Cukinie strugamy za pomocą obieraczki, aż powstaną długie wstążki. Czosnek przysmażamy na oliwie z oliwek i na to wykładamy makaron z cukinii, delikatnie obsmażamy, aby cukinia nie straciła jędrności. Na koniec dodajemy pokrojone suszone pomidorki.

Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 7 minut w temperaturze 180° z włączonym termoobiegiem.

Paprykę świeżą słodką i ostrą kroimy w drobną kosteczkę i zalewamy śmietanką 30%. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

Wykładamy makaron z cukinii, na niego gotowy filet z łososia i polewamy sosem paprykowym.

Danie mięsne: Stek z sosem berneńskim i frytkami z batatów

  • 1 stek wołowy,
  • 2 bataty,
  • świeży estragon, świeży rozmaryn
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • 2 jajka,
  • 50g masła klarowanego,
  • 1 szalotka ,
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 1 łyżka octu winnego jasnego

Wykonanie:

Bataty pokroić w paski i obgotować.

Na mocno rozgrzanej patelni obsmażyć stek po 3 minuty z każdej strony, gotowy stek doprawić solą i pieprzem.

Sos berneński:

Szalotkę pokroić w drobną kosteczkę, dosypać suszony estragon, świeży estragon i rozmaryn. Zalać winem i octem winnym. Dwa żółtka utrzeć na puszystą masę i delikatną stróżką dolać rozpuszczone ciepłe masło klarowane. Do gotowej masy jajecznej dodać odcedzoną na sitku szalotkę z ziołami.Steka wyłożyć na talerz ,obok dodać frytki z batata oraz sos.

Hela Kłobucka

Łosoś w sosie teriyaki z puree z ziemniaka, pak choi

  • 1 kawałek łososia
  • 250 ml wino ryżowe mirin
  • 250 ml sake
  • 300 g cukier
  • 250 ml sos sojowy
  • ziemniaki
  • mleko
  • masło
  • pak choi
  • awokado
  • sól, pieprz
  • zioła

Sprzęt:Kitchen Aid, opalarka

Puree ziemniaczane:

Ugotować ziemniaki w wodzie z solą. Odcedzić, dodać mleko, sól i masło. Ubić tłuczkiem na jednolitą masę.

Sos teriyaki:

Sake i wino ryżowe zagotować. Zredukować o jedną trzecią. Następnie dodać cukier. Gotować, mieszając, aż się rozpuści. Dodać sos sojowy, chwilę gotować.

Pak choi:

Pak choi podzielić na liście, przesmażyć na patelni, zalać sosem teriyaki.

Łososia usmażyć na oleju. Kiedy będzie jeszcze odrobinkę surowy, zalać sosem teriyaki. Pozostawić na ogniu, aby doszedł.

Podanie:

Na czarnym talerzu położyć łososia, obok niego ułożyć puree w ringu. Ułożyć obok pak choi i plastry awokado. Łososia posypać czarnym i białym sezamem (najlepiej uprażonym na patelni). Na końcu przyozdobić ziółkami.

Danie główne mięsne:

Comber z jelenia ze słupkami z buraka, sos winno-czekoladowy

  • comber z jelenia z kostką (cięcie french racks)
  • małe ziemniaczki (opcjonalnie)
  • masło
  • 200 ml czerwonego wina
  • mleczna czekolada
  • śmietanka 30%
  • burak
  • sok z buraka
  • galangal
  • imbir
  • sól, pieprz
  • 100 g panko
  • 20 g parmezanu
  • ząbek czosnku
  • 30 g jarmużu
  • rozmaryn

Sprzęt:blender kielichowy, ręczny blender, opalarka- palnik

Słupki z buraka:

Buraka obrać i pokroić w słupki. Zalać sokiem z buraka. Dodać galangal w całości. Gotować do miękkości buraka.

Ziołowa panierka:

Zblendować panko z parmezanem. Dodać jarmuż i ząbek czosnku. Zblendować na sypki piasek.

Comber z jelenia:

2 kostki combra z jelenia smażyć po 5 minut z każdej strony. Następnie na patelnię włożyć masło, łodyżkę rozmarynu i 2 ząbki czosnku. Całość bastować. Na blaszce z kratką położyć mięso. Polać masłem od bastowania. Piec w 180°C przez 9-12 minut. Mięso powinno mieć około 58 stopni. Przekroić mięso wzdłuż kostki, obtoczyć w panierce tak, aby nie dotykała środka. Środek jest czerwony, a otoczka zielona.

Sos winno-czekoladowy:

Na patelnię od smażenia mięsa wlać 200ml czerwonego wina. Zagotować do czasu bulgotania. Dodać 3-4 kostki mlecznej czekolady, rozpuścić. Następnie dodać śmietankę i masło do zagęszczenia.

Podanie:

Na białym talerzu ułożyć burak. Mięso obok. Nalać sos na talerz i udekorować ziółkami.

Janek Rol-Szkaradziński

Kaczor faszerowany

  • 2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g mięsa z indyka
  • 2 mandarynki
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 50g kasza gryczana
  • cała kaczka
  • 2 cebule czerwone
  • 1 cebula biała
  • 80ml czerwonego wina
  • 2 gruszki
  • 6 ziemniaków
  • por (liście )
  • 5 plasterków sera cheddar
  • 5 plasterków boczku
  • 80ml śmietanka 30%
  • 200g masła
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 1marchewka
  • 1 pietruszka
  • 200g żurawiny
  • 200g malin
  • 250g cukru,sól,pieprz

Wywar z kaczki: do garnka z wodą włóż resztki kaczki, mięso z indyka, zielone części pora, korzeń i liście pietruszki, marchewkę, paloną cebulę, curry, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko zagotuj. Dodaj wino, masło, śmietankę i limonkę. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.

Przygotowanie farszu:

Zmiel mięso ze wszystkim składnikami (sok z mandarynki, pomarańcza, jabłko, papryczki, cebula czerwona, czosnek). Ugotuj kaszę. Wymieszaj ze zmielonymi składnikami.

Przygotowanie kaczki:

Oczyść kaczkę. Natrzyj solą i pieprzem, następnie podsmaż na rozgrzanym oleju na patelni, aby zamknąć pory. Wypełnić farszem aż po brzegi. Włożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika nagrzanego do 185°C na 2,5h. W trakcie pieczenia należy podlewać kaczkę sosem, który z niej wypływa. Po 1,5h obrócić kaczkę do góry nogami.

Puree ziemniaczane:

Ziemniaki ugotuj. Dodaj około 25 ml śmietanki. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż aż do chrupkości. Dodaj łyżkę masła. Wymieszaj wszystko.

Ziemniaki z pieca:

Całe ziemniaki ze skórką umyj, a następnie ugotuj. Podziel na 4 części. Wyłóż na blachę, polej oliwą, posyp solą i pieprzem. Włóż do piekarnika na 185 stopni na około 30 minut.

Dżem żurawinowy:

Maliny z żurawiną wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dodaj 100 g cukru i 2 łyżki wody.

Zredukuj na średnim ogniu.

Gruszka skarmelizowana:

Na patelni skarmelizuj cukier, wrzuć pokrojoną gruszkę i smaż do momentu skarmelizowania.

Chipsy z sera cheddar:

Plastry sera wyłóż na suchą patelnię. Czekaj do momentu wysuszenia masy. Odstaw do wystudzenia.

Brokuł i cukinię przysmaż na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na talerz z resztą potraw.

Smacznego!

Tymek Walko

Kaczka nadziewana wątróbką, z pomarańczami

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 6 wątróbek
  • 30g mięsa mielonego z indyka
  • sól i pieprz
  • świeży majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • pęczek pietruszki
  • żurawina świeża
  • porto
  • cukier
  • jabłko
  • gruszka
  • 1 brokuł
  • 6 pałek z kurczaka
  • wino czerwone wytrawne
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • tymianek
  • rozmaryn
  • masło
  • bułka tarta
  • pomarańcza
  • koper włoski

Kaczkę natrzeć solą i pieprzem od środka i z zewnątrz. Obsmażyć. Wątróbki posiekać razem z indykiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i posiekaną pietruszką. Dodać łyżkę bułki tartej i posiekany czosnek. Nafaszerować kaczkę, związać, obłożyć pokrojonymi ziemniakami i cebulą i piec 2h w 190 stopniach. Pałki z kurczaka podsmażyć, dodać pokrojoną pietruszkę, marchewkę, pora i cebulę. Zalać czerwonym winem, zredukować. Zalać wodą, gotować przez 1h. Zagęścić masłem i śmietanką. Przelać do sosjerki. Koper włoski pokroić, dodać oliwy, soli i pieprzu. Jabłka z gruszkami pokrojone w kostkę skarmelizować na maśle. Pocukrzyć. Żurawinę wsypać do rondla, dodać wodę, porto i cukier, zredukować.

Brokuły pokroić, podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Dodatki wyłożyć do misek. Kaczkę wyciągnąć z piekarnika. Ziemniaki wyłożyć do miski, a kaczkę na półmisek.

Smacznego!

Zobacz więcej przepisów z zakładce "Książka przepisów"!

podziel się:

Pozostałe wiadomości