Wielkie atrakcje zaskoczyły się już na początku odcinka, kiedy to uczestnicy odkryli ogromne, kryształowo-przezroczyste bryły lodu z zamrożonymi w ich środkach owocami morza.
Ten widok zrobił na młodych kucharzach ogromne wrażenie.
To był jednak początek zaskoczeń bo za moment "wypełzli" jurorzy a właściwie ich nowe "morskie" wcielenia.
Apetyczna krewetka, zdrowa ośmiornica oraz luksusowy homar – zaprosili młodych kucharzy do przygotowania dania z użyciem owoców morza. Jedno danie ... ale na trzech talerzach. Na przygotowanie 75 minut - z jednej strony dużo z drugiej jednak - jak zwykle za mało! Pod koniec konkurencji rozpoczęła się walka z uciekającym czasem.
Zawodnicy poradzili sobie doskonale z tym ciężkim wyzwaniem. Najlepsi okazali się Jagoda, Maciek i Staszek, który swoimi pierogami z krewetkami wygrał konkurencję!
Poznajcie przepisy na owoce morza
W drugiej części odcinka w kuchni MasterChefa Juniora pojawił gość specjalny – Beata Śniechowska - zwyciężczyni drugiej edycji „MasterChefa”!
Beata pokazała uczestnikom, jak przygotować soczyste i apetyczne steki warzywne. Taki też był temat kolejnego zadania - steki z kalafiora!
Najlepsi okazali się Jagoda i Kazik i to oni dołączyli do Staszka na balkonie, skąd obserwowali ostatnią konkurencję odcinka!
Poznajcie przepisy na niesamowicie apetyczne warzywne steki!
Wyborne steki mięsne i ich stopnie wysmażenia zaprezentował sam Mateusz Gessler!!!
Zrobiło się naprawdę pysznie!
Ostatnim zadaniem kucharzy było przygotowanie idealnie wysmażonych steków. I niestety było to zadanie eliminacyjne! Królową steków - wygrywając konkurencję - okazała się Lena!
Najsłabsze dania przygotowali Dominik i Piotrek i to oni musieli pożegnać się z programem.
Przepis na idealnie wysmażony stek?!:)
Zobacz 6. odcinek MasterChef Junior w player.pl