Jeśli brak Wam inspiracji na dzisiejszy obiad możecie wypróbować przepis Mateusza Gesslera:
SKŁADNIKI:2 młode kurczęta1 kg ziemniaków1⁄2 pęczka rozmarynu1⁄2 pęczka estragonu1⁄2 pęczka tymianku100 ml oliwy1 łyżka papryki słodkiej1 główka czosnku100 g oliwek zielonych600 g pomidorów bawole sercesól, pieprzPRZYGOTOWANIEKurczęta zalej solanką (150 g soli na 2 l wody) i odstaw do lodówki na 12 godz.Następnie kurczęta wyjmij z solanki, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, podziel na 4 części i ułóż na blaszce do pieczenia. Dodaj pokrojone w cząstki młode ziemniaki, pomidory i oliwki. Zalej wszystko mieszanką przypraw z oliwą: do miski wlej oliwę, dodaj roztarty czosnek, posiekany estragon, tymianek, rozmaryn, pieprz i czerwoną paprykę.Piecz w piekarniku 15 min w temperaturze 180°C, a następnie 45 min w temperaturze 160°C.Danie najlepiej smakuje serwowane z mizerią.Smacznego!Zobacz WIDEO: