Carpaccio z gruszki z szynką parmeńską podpłomykami, rukolą i miodowym sosem winegretSkładniki:-1 dojrzała i soczysta gruszka-3 cieniutkie plasterki paczkowanej szynki parmeńskiej, pokrojonej w kawałki-2 łyżki orzechów włoskich lub orzechów pinii, posiekanych i zrumienionych na suchej patelni-Garść białych oraz ciemnych winogron bezpestkowych, pokrojonych na połówki-10 kawałków pokrojonej gorgonzoli-Rukola-Oliwa z oliwek-Musztarda francuska-Sól, Pieprz-Miód-Mąka-Woda-Olej-truskawki, kwiaty jadalnePrzygotowanie:Do miseczki wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy łyżkę miodu i pół łyżeczki musztardy- francuskiej mieszamy do uzyskania emulsji.200g mąki wymieszać z 130 ml wody i 1 łyżką oleju - podpłomyki smażyć na suchej patelni .Gruszkę cienko pokroić, ułożyć na półmisku na rukoli, przykryć kawałkami szynki parmeńskiej, posypać zrumienionymi orzechami oraz połówkami winogron. Posypać kawałkami gorgonzoli. Przed podaniem polać winegretem i nałożyć podpłomyki pokrojone w paski. Udekorować kwiatkami jadalnymi oraz truskawkami pokrojonymi na 4 części.Wszystkie odcinki programu MasterChef Junior możesz oglądać na PLAYER.PLZobacz więcej WIDEO: