Zakochaj się w dalekim wschodzie!

Dania z dalekiego wschodu
Dania z dalekiego wschodu

Brakuje Ci pomysłu na obiad? Warto zdecydować się na coś innego! Dania dalekiego wschodu są pyszne i efektowne. Zaproś znajomych i urządźcie sobie niezwykłą ucztę! Zobaczcie nasze propozycje na nieoczywisty obiad.

Pierwszym chińskim przysmakiem, który zaproponujemy będzie danie zwyciężczyni najnowszego Masterchefa Juniora - Heli Kłobuckiej!

Przepis na zakręcony wok à la Helena:

Składniki:

  • 200 g wieprzowiny
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 1 liść kapusty pekińskiej
  • limonka
  • makaron ryżowy
  • duszone mięso
  • woda do podlewania
  • sosy typu teriyaki i ostrygowy według gustu

Warzywa posiekać w piórka, przysmażyć na woku, dołożyć przegotowany przez 2 minuty makaron. Włożyć makaron do warzyw, podlewać wodą i sosami, dodać duszone mięso i doprawić limonką.

Podanie:

Wyłożyć na talerz. Na wierzchu posypać przypieczony na patelni sezam, posypać szczypiorkiem.

Smaczności :)

Dania z dalekiego wschodu
Dania z dalekiego wschodu

Pamiętamy także o propozycji na makaron dla osób, które wolą owoce morza! Świetną propozycję przedstawił Wojtek Czajkowski. Sprawdźcie jego przepis!

Przepis na makaron Wojtka:

Składniki:

  • makaron ryżowy
  • 6 krewetek
  • sos sojowy do smaku
  • sok z limonki do smaku
  • marchewka
  • pietruszka
  • ząbek czosnku
  • górna część poru
  • pół papryki

Makaron moczymy we wrzątku, warzywa kroimy w cienkie paseczki. Warzywa smażymy na oleju z czosnkiem, dodajemy marchewkę i pietruszkę, a następnie resztę warzyw.

Dodajemy krewetki, po chwili makaron, doprawiamy innymi sosami lub przyprawami.

Szybkie i pyszne danie, nic tylko spróbować!

Trzecim daniem, które wam dziś zaproponujemy będą pierożki Tymka Walko.

Przepis na pierożki Tymka:

Składniki:

Ciasto:

  • 175g mąki
  • 50g wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 250g wołowiny
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 1 liść kapusty pekińskiej

Składniki na ciasto zagnieść i pozostawić na 20 minut pod miską. Mięso zmielić i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i kapustą oraz resztą składników. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, wyciąć kółka, wyłożyć trochę farszu i zwinąć w pierożki. Gotować na parze przez 6-7 min. Po czym wyłożyć na talerz.

Dania z dalekiego wschodu
Dania z dalekiego wschodu

Więcej przepisów z Dalekiego Wschodu:

podziel się:

Pozostałe wiadomości