Brakuje Ci pomysłu na obiad? Warto zdecydować się na coś innego! Dania dalekiego wschodu są pyszne i efektowne. Zaproś znajomych i urządźcie sobie niezwykłą ucztę! Zobaczcie nasze propozycje na nieoczywisty obiad.
Pierwszym chińskim przysmakiem, który zaproponujemy będzie danie zwyciężczyni najnowszego Masterchefa Juniora - Heli Kłobuckiej!
Przepis na zakręcony wok à la Helena:
Składniki:
- 200 g wieprzowiny
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 1 liść kapusty pekińskiej
- limonka
- makaron ryżowy
- duszone mięso
- woda do podlewania
- sosy typu teriyaki i ostrygowy według gustu
Warzywa posiekać w piórka, przysmażyć na woku, dołożyć przegotowany przez 2 minuty makaron. Włożyć makaron do warzyw, podlewać wodą i sosami, dodać duszone mięso i doprawić limonką.
Podanie:
Wyłożyć na talerz. Na wierzchu posypać przypieczony na patelni sezam, posypać szczypiorkiem.
Smaczności :)
Pamiętamy także o propozycji na makaron dla osób, które wolą owoce morza! Świetną propozycję przedstawił Wojtek Czajkowski. Sprawdźcie jego przepis!
Przepis na makaron Wojtka:
Składniki:
- makaron ryżowy
- 6 krewetek
- sos sojowy do smaku
- sok z limonki do smaku
- marchewka
- pietruszka
- ząbek czosnku
- górna część poru
- pół papryki
Makaron moczymy we wrzątku, warzywa kroimy w cienkie paseczki. Warzywa smażymy na oleju z czosnkiem, dodajemy marchewkę i pietruszkę, a następnie resztę warzyw.
Dodajemy krewetki, po chwili makaron, doprawiamy innymi sosami lub przyprawami.
Szybkie i pyszne danie, nic tylko spróbować!
Trzecim daniem, które wam dziś zaproponujemy będą pierożki Tymka Walko.
Przepis na pierożki Tymka:
Składniki:
Ciasto:
- 175g mąki
- 50g wody
- szczypta soli
Farsz:
- 250g wołowiny
- pół pęczka szczypiorku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 1 liść kapusty pekińskiej
Składniki na ciasto zagnieść i pozostawić na 20 minut pod miską. Mięso zmielić i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i kapustą oraz resztą składników. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, wyciąć kółka, wyłożyć trochę farszu i zwinąć w pierożki. Gotować na parze przez 6-7 min. Po czym wyłożyć na talerz.
Więcej przepisów z Dalekiego Wschodu: