Restauracja położona jest w Szczawnicy, w niewielkiej górskiej miejscowości wypoczynkowej. Do ubiegłego roku była znana pod nazwą "Jadłodajnia u Zosi" i cieszyła się dużą renomą zarówno wśród turystów, jak i mieszkańców. „U Zosi” serwowano typową polska kuchnię, a klienci podchodzili do lady i sami nakładali sobie jedzenie na talerze. Było tanio i szybko. A w kuchni od rana do wieczora rządziła Zofia i tak przez czterdzieści lat. Od pewnego czasu jednak Zygmunt, syn Zofii, z żoną Basią próbują przekonać szczawnicką restauratorkę, aby trochę odpoczęła i powoli oddała im władzę. Młodzi wyremontowali kuchnię, zmienili wystrój, a do menu dodali kuchnię włoską. I tak jadłodajnia zmieniła się w restaurację, która niestety nie jest ani włoską knajpą, ani polską karczmą. Nie wszystkie nowe rozwiązania podobają się Zosi. Kiedyś gotowała jedną zupę dziennie i smażyła stos kotletów schabowych dla turystów. Jej zdaniem wszystko do tej pory świetnie funkcjonowało, więc nie rozumie jaki jest sens wydawać pieniądze na piec konwekcyjny czy wprowadzać włoskie dania. Prawda jest taka, że chociaż pizza przyciąga turystów, jednak poza sezonem miejscowi nieczęsto tutaj zaglądają. Dlatego rodzina zdecydowała się poprosić o pomoc Magdę Gessler. Znana restauratorka musi przypomnieć Zosi, Basi i Zygmuntowi, że to nie karta i piękny wystrój, a przede wszystkim właściciele i personel przyciągają klientów. Jaki rodzaj prawdy odkryje Magda? Co przygotuje, aby zadowolić miejscowych? I najważniejsze, w jaki sposób wyciągnie „królową tego miejsca” na salony?
Autor: TVN