Magda Gessler dołącza do grona pedagogicznego jednej ze szkół w Słupsku. Nasza prowadząca obejmuje nowo uruchomioną klasę kucharską w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1.
- Edukacja kulinarna w Polsce bardzo kuleje. Nie ma dobrych szkół. Ludzie wyjeżdżają za granicę, żeby tam się uczyć. Przyjmuję ludzi do pracy po szkołach we Francji, w Hiszpanii, Anglii. Ci ludzie wiedzą, że kuchnia nie ma limitów, że wychodzi poza czas, poza granice wyobraźni, że jest to coś nadzwyczajnego i jednocześnie coś nadzwyczajnie trudnego. Mają dyscyplinę, wiedzę i dobrą organizację pracy - mówi Magda Gessler.
Klasa kucharska pod patronatem Magdy Gessler ma liczyć 30 osób. Warsztaty praktyczne pod kierunkiem naszej prowadzącej oraz zaproszonych przez nią kucharzy będą się odbywały w grupach. Rekrutacja ruszy w czerwcu, o przyjęciu do klasy zdecyduje liczba punktów z egzaminu gimnazjalnego. W programie zajęć oprócz tradycyjnych przedmiotów prowadzonych w klasach o takim profilu znajdzie się m.in. grafika, malarstwo, psychologia, nauki społeczne, technika używania maszyn spożywczych oraz sztuki gotowania.
Pomysł narodził podczas spotkań Magdy Gessler z prezydentem Słupska Robertem Biedroniem.
Jak wam się podoba ten pomysł?
Zobacz również:
"Będę miała więcej pokory i dystansu"