PseudoPoradnikPodróżniczy Martyny - Co jeść na krańcach świata?

PseudoPoradnikPodróżniczy Martyny - Co jeść na krańcach świata?
Podczas podróży na krańce świata Martyna częstowana jest najlepszymi lokalnymi kąskami. Mimo że czasem zapach i smak nie zachęca, to szacunek do gospodarzy nakazuje wszystkiego spróbować.

1. ROSJA 2015N 67° 29' 41.845'' E 64° 2' 24.359''Renifer to podstawa życia Nieńców. Zwierzę je się zaraz po odstrzeleniu, jeszcze ciepłe. Wśród ucztujących krąży kubek lub miska, za pomocą której wydobywa się krew do picia.2. KIRGIZJA 2012 N 41° 50' 28.95'' E 75° 9' 18.378''Częstowanie gościa mięsem to dla nomadów wyraz szacunku i wdzięczności. W Kirgizji najlepszym kąskiem oferowanym przyjezdnym jest głowa i oko barana. Gość powinien zjeść mózg, a na deser oko. 3. ROSJA 2015N 67° 29' 41.845'' E 64° 2' 24.359''Mięso z renifera uchodzi za najsmaczniejszą i najzdrowszą dziczyznę! Zawiera tylko 4% tłuszczu, bogate jest w witaminę B12, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz w sporą ilość cynku i żelaza.4. KIRGIZJA 2012 N 41° 50' 28.95'' E 75° 9' 18.378''Kirgizi uwielbiają i spożywają mięso w każdej postaci – smażone, gotowanie, opiekane – każde! Kirgizja to prawdziwy raj na Ziemi dla mięsożerców. Popularna tam baranina to jedno z najzdrowszych mięs na rynku. Jest między innymi skuteczna w profilaktyce raka.5. MONGOLIA 2017N 48° 58' 13.023'' E 89° 57' 42.74''Beszbarmak to przysmak z gotowanego barana. Nazwa oznacza dosłownie "pięć palców", a pochodzi z tradycji spożywania dania gołymi rękami, bez użycia sztućców. Baran powinien być ubity w dniu planowanej uczty, gdyż mózg psuje się bardzo szybko.6. IND0NEZJA 2012N 1° 21' 55.26'' E 98° 55' 20.697''Mentawajowie rzadko jedzą mięso, świnie są dla nich za drogie, a małp w okolicy już prawie nie ma. Białka i tłuszczy szukają gdzieś indziej, na przykład w pniu sagowca. Tam można znaleźć jeszcze żywe larwy, które są lokalnym przysmakiem Mentawajów.10. sezon "Kobiety na krańcu świata" już 11 listopada, o 11:00! Bądźcie z nami! :)

podziel się:

Pozostałe wiadomości