Lubicie potrawy z ziołami? Uprawiajcie swoje!

Szparagi z ziołami
Chcesz cieszyć się smakiem warzyw i ziół z własnego ogródka? Sprawdź jak je wyhodować!

Jeśli chcemy cieszyć się smakiem warzyw i ziół z własnego ogródka, wcale nie musimy być działkowcami. Do założenia małej plantacji wystarczy balkon albo nawet parapet. Łukasz Skop prowadzący cykl „Co z tego wyrośnie?” opowiedział nam, jak założyć domowy warzywnik.Jak sadzić warzywa w donicach? Masz ochotę założyć swój własny ogródek? To nic trudnego. Do hodowania warzyw na balkonie potrzebujemy nasion, pojemników oraz trzech składników: keramzytu, ziemi i wermikulitu. KeramzytUzyskuje się go z naturalnej gliny, jest lekki i porowaty. Zazwyczaj wysypujemy go na dno doniczki, aby umożliwiał odprowadzenie nadmiaru wody od rośliny i aby jej korzenie nie gniły.Jest naturalny i można go używać wielokrotnie - powiedział Łukasz Skop.ZiemiaDo sadzenia większości roślin doskonale nadaje się ziemia o odczynie lekko kwaśnym do obojętnego, o pH równym 5,5 do 6,5. Ziemia składa się z resztek organicznych, np. kompostu, próchnicy i torfu w różnych proporcjach.Zachęcam do tego, aby wybierać ziemię o obniżonej zawartości torfu lub zupełnie go pozbawionych. Dlatego że torf jest co prawda składnikiem naturalnym, ale nieodnawialnym. Zamiast torfu wybierzmy ziemię z dodatkiem włókna kokosowego, które w równym stopniu wchłonie wilgoć- poradził ogrodnik. WermikulitJest to naturalny minerał, który potrafi zwiększyć swoją objętość nawet do 30 razy. Bardzo dobrze chłonie wilgoć, a później oddaje ją do korzeni.Zwykle wystarczy wymieszać garść wermikulitu z litrem ziemi, aby znacząco poprawić jej chłonność- zdradził prowadzący cykl „Co z tego wyrośnie?”.Zobacz więcej:

Najgorsze potrawy w 8

Najgorsze potrawy w 8

Szokujące potrawy: Danie z całej owcy - kości, serce, wątroba

Szokujące potrawy: Danie z całej owcy - kości, serce, wątroba

podziel się:

Pozostałe wiadomości