Przepisy i zdjęcia z Wielkiego Gotowania w TVN - edycja 2!
Przepisy z Wielkiego Gotowania 2!
Przepisy Michela Morana
1. Warzywne frytki dla dzieci z domowym ketchupem
1 papryka
1 cukinia
1 batat
5 pomidorków koktajlowych
Świeży rozmaryn
Świeży tymianek
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
ketchup domowy
1 cebula
2 ząbki czosnku
imbir
500gr passata pomidora
100 ml ocet winy
100 gr cukier
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Warzywa myjemy i kroimy w kształt frytek. Doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i odstawiamy na chwilę. W tym czasie przygotowujemy ketchup. Drobno kroimy cebulę i czosnek, dodajemy przyprawy, ocet i cukier i to wszystko gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Do mieszanki dodajemy passatę pomidorową, gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Przecieramy przez sito i gotowe. Frytki smażymy na patelni grillowej, aż będą gotowe.
2. Karkówka marynowana w 4 przyprawach
karkówka
oliwa z oliwek
musztarda ostra dijon
czosnek
kurkuma
curry
kumin
sól
pieprz
masło czosnkowe
czosnek
masło
natka pietruszki
Karkówkę kroimy w plastry. Doprawiamy i marynujemy mięso w przyprawach z dodatkiem oliwy. Po chwili smarujemy mięso musztardą i odstawiamy na trochę. Drobno siekamy czosnek i natkę, mieszamy z masłem i masło czosnkowe gotowe. Gdy mięso dobrze się zamarynuje w przyprawach, wrzucamy je na grilla lub patelnię grillową. Smacznego!
3.Śledź na zimno z curry i jabłkiem
śledź
koperek
kapary 100 gr
1 jabłko
1 cebula biała
ciemny chleb tostowy
majonez
sałata
curry
papryka wędzona
Śledzia i cebulę kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy curry i obsmażamy. Kroimy kapary i jabłko, a następnie mieszamy je ze sobą. Robimy majonez. Do majonezu dodajemy paprykę wędzoną, śledzie i wszystkie dodatki poza sałatą. Na końcu dodajemy koperek. Do kieliszka wkładamy na zmianę sałatę i śledzie doprawione naszą mieszanką tak, aby powstały warstwy.
Przepisy Mateusza Gesslera
1. Makaron Soba z kaczką i warzywami
Makaron soba paczka
Mrożony groszek 1 opakowanie
Mrożona dynia 1 opakowanie
Groszek cukrowy jedna paczka
Kapusta Pak czoi 1 sztuka
Mini kukurydza jedna puszka
Pierś z kaczki 1 sztuka
Sos mirin 1 łyżka
Sos sojowy 3 łyżki
Miód akacjowy 2 łyżki
Sos rybny 1 łyżka
1 łyżeczka mąki tapioki
Czosnek suszony 1 łyżeczka
Imbir 2 gramy
Czosnek świeży ząbek
Limonka 1 sztuka
Czuszka 1 sztuka
Kolendra do dekoracji
W garnku z wodą z solą dodaj makaron soba i gotuj na al dente.
Na rozgrzanej patelni karmelizujemy dynie i groszek mrożony, dodajemy miód sól, pieprz. Jak się skarmelizuje, dodajemy zblanszowany groszek cukrowy i mini kukurydzę, czosnek świeży posiekany oraz imbir. Podsmażamy delikatnie.
Do osobnej miseczki mieszamy sos sojowy, rybny, czosnek suszony, miód i sos mirin oraz sok z limonki oraz dodajemy posiekaną czuszkę, sól i pieprz.
Do patelni dodajemy sos i zagotowujemy. Dodajemy rozcieńczona mąkę, aby zagęścić sos.
Na kolejnej patelni bardzo rozgrzanej od strony skóry smażymy kaczkę na "prawa lewa" i wkładamy do piekarnika na 250 stopni na klika minut.
Dodajemy makaron na patelnię, mieszamy i doprawiamy, jeśli jest potrzeba. Wyjmujemy kaczkę z pieca i kroimy w plastry.
Makaron z warzywami kładziemy na talerz zaś na górę kładziemy kaczkę.
Dodajemy kolendrę do dekoracji.
Antrykot wołowy 0,5 kg
Papryka czerwona 1szt.
Papryka zielona 1szt.
Papryka żółta 1szt.
Cebula 5 szt.
Pieczarki duże 10 szt.
Patyki do szaszłyków
Patyki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie. Mięso pokroić w kostkę 2cm. Papryki oczyścić, cebulę obrać, pieczarki umyć. Wszystkie składniki pokroić w równą kostkę, takiej samej wielkości co mięso. Mięso zamarynować w wybranej marynacie na co najmniej 16 godzin. Nabijać na namoczone patyczki przemiennie, mięso – warzywa – mięso – warzywa.
Marynata do szaszłyka – azjatycka
Sok z 1 cytryny
Sok z 1 limonki
Sos sojowy – 3 duże łyżki
3 ząbki czosnku
3cm korzenia imbiru
Olej sezamowy – 2 duże łyżki
Sos chilli sweet 3 łyżki
Sól
Pieprz
Czosnek i imbir obrać i drobniutko posiekać. Wycisnąć sok z limonki i cytryny i połączyć wszystkie składniki, doprawiając do smaku.
Marynata do szaszłyka – cytrynowa
Sok z 3 cytryn
Pieprz czerwony w ziarnach – 10 ziaren
Sól
Pieprz czarny
Oliwa z oliwek – 100ml
Czosnek – 3 ząbki
Czosnek obrać, drobno posiekać, połączyć wszystkie składniki i doprawić do smaku.
Marynata do szaszłyka – orzechowa (na 0,5 kg mięsa wołowego)
Masło orzechowe – 1 duża łyżka
Sok z cytryny – 2 łyżki
Sos sojowy ciemny – 3 łyżki
Pieprz lub ½ małej czuszki
sól (przed dodaniem spróbować, soja jest słona)
Ziele angielskie – 3 ziarenka
Liść laurowy – 2 sztuki
Masło wymieszać z sokiem z cytryny, sosem sojowym i posiekaną czuszką. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, doprawić do smaku.
3. Tabbuleh z makaronem
Makaron (drobny) ok.300g
Natka pietruszki – 1 pęczek
Papryka czerwona
Pomidor 2 szt.
Ogórek gruntowy nieduży – 2 szt.
Cebula czerwona – duża
Mięta – 50g
Oliwa z oliwek – 50ml
Sok z 1 cytryny
Sól
Pieprz
Makaron ugotować al dente i ostudzić. Paprykę, pomidor, ogórek i cebulę pokroić w niedużą kostkę. Natkę i miętę (same liście) posiekać. Wymieszać składniki, dolać oliwę i sok cytrynowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepisy Ani Starmach
1. BANANY Z GRILLA
SKŁADNIKI:
4 banany
Garść migdałów
4 kawałki czekolady (każdy po 3-4 kostki)
PRZYGOTOWANIE:
Banany natnij, uważaj aby nie przeciąć skóry na dnie.
W powstały otwór powkładaj migdały i kawałki czekolady.
Połóż na grillu i grilluj, aż czekolada się rozpuści!
2. CUKINIA Z GRILLA
SKŁADNIKI:
4 cukinie
Szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
2 pomidory
100g sera feta
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
Garść świeżych ziół (np. pietruszka, bazylia, mięta)
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni przysmaż posiekany czosnek i cebulę, dodaj pokrojone pomidory i kaszę.
Całość smaż kilka minut.
Cukinie przepołów, łyżeczką wyciągnij środek.
Cukinię nafaszeruj kaszą, posyp serem.
Grilluj około 10-12 minut aż cukinia zmięknie.
Przed podaniem posyp ziołami.
Przepis Magdy Gessler
ZAPIEKANKA BAŁKAŃSKA
4 lub 5 średniej wielkości ziemniaków
5 lub 6 dojrzałych pomidorów
1 cebula
2 cebule szalotki
1 główka czosnku
Oliwa z oliwek
Do żaroodpornego naczynia wlać 2 lub 3 łyżki oliwy z oliwek. Na dnie naczynia ułożyć ziemniaki przekrojone na pół i pomidory przekrojone na pół. Dodać cebulę, czosnek i tymianek. Zakryć pokrywą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Można dodać do 4 liści laurowych. Piec bez soli i bez pieprzu przez 30 minut w temperaturze 220 stopni , a następne 15 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotować: szklankę wody z dodatkiem soku z czterech cytryn. Wodę bardzo mocno posolić. Po 45 minutach wyciągnąć garnek z piekarnika, zapiekankę zalać wodą z solą i z cytryną. Włożyć ponownie do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zapiekankę można dodatkowo posypać serem typu: koryciński, gruyere, parmezan lub feta i danie jest gotowe.
Przepisy Ani, Tomka i Marianny z Edynburga
Karkówka z grilla
Plastry karkówki rozbić tłuczkiem do mięsa lub przyrządem do rozdrabniania włókien w mięsie.
Przygotować marynatę:
- łyżka domowej roboty warzywka (wysuszone i zmielone warzywa)
- 1 litr przegotowanej, ciepłej wody
- 2 średnie cebule pokrojone w krążki
- 4 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżej kolendry
- łyżeczka soli
Wszystkie składniki wymieszać razem w misce, następnie dodać karkówkę i odstawić na parę godzin do lodówki (a nawet na cala noc).
Grillować na średnim ogniu do momentu aż będzie zrumieniona z obu stron.
Salsa Verde
- 1 ząbek czosnku
- poł wiązki pietruszki
- 1 ogórek kiszony
- 1 papryczka chili (średniej ostrości)
- 6 krążków papryki jalapeno konserwowanej
- 20 ml oliwy
- pół łyżeczki soli
- 2 gałązki świeżego oregano
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i rozdrabniamy na jednolitą masę.
Podajemy do karkowi zamiast musztardy lub keczupu.
Haggis w papilotach
Haggis to tradycyjna szkocka potrawa w kształcie kuli chodź występuje również w postaci grubej kiełbasy. Jest podobna to polskiej kaszanki, tylko zamiast kaszy ma w sobie owsiankę. Jeżeli nie masz haggisa spokojnie można zastąpić go polską kaszanką.
- 2 plastry haggisa (lub jedna kaszanka)
- 1 mała cebula pokrojona w plastry
- garść drobno pokrojonej kapusty kiszonej
- łyżeczka masła (klarowanego)
- 20ml whisky (opcjonalnie)
Folie aluminiowa posmarować masłem. Kapustę rozsypać równomiernie na folie aluminiową, na kapustę położyć cienkie plastry cebuli i haggisa (lub kaszankę), na hggisa znowu cebulę i kapustę. Całość polewamy whisky i zawijamy w papilota. Następnie kładziemy na rozgrzanego grilla. Pieczemy około 15-20 minut (w zależności od temperatury) przewracając co 5 minut dla równego wysmażenia.
Sałatka z buraków
- 400g startych buraków kiszonych (z zakwasu buraczanego) lub gotowanych pokrojonych w kostkę
- 100g sera feta pokrojonego w kostkę
- pół wiązki posiekanej pietruszki
- 50g ugotowanej komosy ryżowej
- 1 gałązka świeżego oregano
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 lóżka miodu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Buraki gotujemy(jeśli używacie świeżych) ok. 20-25 minut aż będą miękkie. W tym czasie przygotowujemy komosę ryżową. Ugotowane i pokrojone buraki łączymy z komosą ryżową oraz pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przepis Ani Bieniek z Norwegii
Tatar z łososia
Składniki:
Awokado, mango, łosoś (opcjonalnie troć) – trzy główne składniki, ilość według uznania
Sok z limonki, kolendra, sos sojowy lub sól wędzona, pół szalotki, pół czerwonej cebuli, pieprz kolorowy, imbir z zalewy
Wykonanie:
Wszystkie składniki siekamy. Mango mieszamy z cebulkami, imbirem i doprawiamy kolorowym pieprzem. Awokado mieszamy z sokiem z limonki. Rybę mieszamy z kolendrą i sosem sojowym lub solą wędzoną do uzyskania odpowiadającego nam smaku.
Tatara składamy w całość, układając na samym dole talerza rybę z dodatkami, na to awokado z limonką, a na samą górę warstwę z mango. Talerz dekorujemy według uznania. Smacznego!
Przepis Hanny i Kajetana Nowickich
Sałatka wiosenna inspirowana przepisem Ani Starmach
SKŁADNIKI :
1 główka sałaty
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypiorki
2 jajka
2 ogórki
Pół papryki czerwonej, żółtej
100 gram świeżego szpinaku
Sos:
4 łyżki gęstej śmietany
4 łyżki jogurtu naturalnego
Troszkę koperku
Sok z cytryny,
i do smaku pieprz i sól :)
PRZYGOTOWANIE:
1.Jajka ugotuj na twardo.
2. Następnie obierz i pokrój w duża kosteczkę.
3. Ogórki obierz i pokrój w plasterki.
4. Paprykę pokrój w kostkę.
5. Sałatę i szpinak pokrój w drobniutkie paseczki, a rzodkiewkę w kostkę.
6. Cebulkę i szczypiorek posiekaj.
7. Jogurt wymieszaj ze śmietaną, sokiem z cytryny, koperkiem, solą i pieprzem
8. W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa i jajka, polej sosem i delikatnie wymieszaj raz jeszcze.
Przepisy Magdy Waś z Piaseczna
1. Masło czosnkowo- ziołowe:
- kostka masła solonego
- 5 ząbków czosnku
- 1/4 pęczka szczypiorku
- 1/4 pęczka natki pietruszki
Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, zioła posiekać i wszystko połączyc z masłem.
Masłem możemy: posmarować bagietkę i zapiec (genialne), w ostatniej fazie grillowania warzyw- przesmarować - nabiorą cudownego aromatu, użyć w końcowej fazie grillowania np kalmarów w całości, ryby, na stekach (!).
2. Kurczak marynowany w miodzie i sosie sojowym:
Marynata:
- 120ml sosu sojowego
- łyżka miodu
- 5 ząbków czosnku
Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy.
Do woreczka z zapięciem wlewamy sos sojowy, miód, czosnek i łączymy ze sobą w gładki sos, do tego sosu wkładamy elementy kurczaka: skrzydełka, podudzia- co kto lubi. Zamykamy woreczek i mieszamy mięso z sosem. Zostawiamy w marynacie na minimum godzinę, co jakiś czas obracając woreczek, żeby przemieszać marynatę.
Mięso grillujemy około 30 minut, aż mięso będzie odchodziło od kości lub pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 40-50 minut, obracając co jakiś czas.
Przepis Patrycji Pulit z Brukseli
Szakszuka
(Porcja dla dwóch osób)
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 pomidory
1 czerwona papryczka chili
1 czerwona papryka
natka pietruszki
4 jajka
50 gramów świeżego koziego sera
oliwa z oliwek
1/2 kostki bulionu warzywnego
1. Pokroić cebulę i drobno pokroić czosnek. Wyciągnąć nasiona i pokroić w drobną kostkę papryczkę chili oraz czerwoną paprykę. Pomidory pokroić w małe kostki. Posiekać pietruszkę.
2. Rozgrzać na patelni niewielką ilość oliwy z oliwek. Podsmażyć cebulę, czosnek oraz papryczkę chili - 2 min. Następnie dorzucić paprykę, pomidory oraz połowę pokrojonej natki pietruszki.
3. Dorzucić 60 ml wody. Rozgnieść w palcach kostkę bulionu warzywnego i posypać po warzywach. Wymieszać. Dusić 5 min pod przykryciem.
4. Na każde jajko zrobić mały krater w mieszance warzywnej. Wbić jajka. Całość posypać kawałkami koziego sera. Przykryć i podgrzewać przez 10 minut. Na ostatnie 4 min ściągnąć pokrywkę, pozwolić odparować resztce wody.
5. Podaną na talerzu szakszukę posypać resztką świeżej pietruszki. Można podawać z chlebem lub bagietką.
Smacznego!
Zobacz więcej: