Nowe drużyny Bruno vs. Julka i Mateusz vs. Stefcia zaprezentują swoje ulubione przepisy. Zasady są proste: jeden odcinek to jeden przepis Wy decydujecie kto wygrywa!
Oglądajcie we wtorki i czwartki na www.tvn.pl, a od piątku do poniedziałku na Fb TVN będziecie mogli zagłosować na swoje ulubione danie.
Wszystkie przepisy znajdziecie na: Uwielbiam.pl
Zaczynamy pojedynek na zapiekanki. Julka pokaże Wam sposób na ciekawe użycie płatków śniadaniowych. Kto by jadł quiche? Łapka w górę ;)
ZAPIEKANKI – QUICHE
#TEAMJULKA
przepis cz.1
przepis cz.2
CZAS: 60 MIN
PORCJE: 6
1. Płatki mieszamy z otrębami i gnieciemy. Dodajemy rozpuszczone masło. Całość ugniatamy do jednolitej masy. Dodajemy odrobinę wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Masę wykładamy na formę. Pieczemy ją w 180 stopniach przez 10 minut.
2. Farsz: kroimy cebulę na drobno podsmażamy na maśle, na to wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy, dorzucamy suszone pomidory pokrojone w kawałeczki i jak zmięknie, wrzucamy szpinak. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy przyprawami. Zostawiamy do ostygnięcia.
3. W drugim naczyniu rozbijamy jajka, mieszamy wraz z śmietaną, startym parmezanem i doprawiamy.
4. Jak wszystko ostygnie. Warzywa z sosem jajeczno-śmietanowym i wylewamy na spód – na koniec sypiemy jeszcze serem i zapiekamy 10-15 minut aż masa się zetnie 180 stopni.
5. Na koniec przygotowujemy sos: pomidory zgniatamy, dodajemy czosnek, zioła, sól i pieprz.
#TEAMJULKA #JULKACYMBALUK #BRUNOPLUCINSKI #MASTERCHEFJUNIOR #ZAPIEKANKA #SZYBKIOBIAD #LUNCH #YUM #FOODIE #HEALTHYFOOD #ZDROWO #QUICHE #FRANCJA #TARTA #UWIELBIAM.PL
Źródło zdjęcia głównego: mat.prasowe