Tłusty Czwartek 2021! Przepis Magdy Gessler na pączki!

Tłusty Czwartek 2020
Dzisiaj trudno odmówić sobie słodyczy, a pączki to podstawa! Zobacz przepis Magdy Gessler!

Przepis Magdy Gessler na pyszne pączki!

Magda Gessler
Magda Gessler
Źródło: Marta Wojtal | materiały prasowe

Magda Gessler

Przepis na pyszne pączki wg Magdy Gessler możecie też znaleźć na jej autorskiej stronie z przepisami!

Składniki:

  • 2 kg mąki szymanowskiej
    • 300 g cukru
      • 30 jajek
        • 500 g masła
          • 500 ml mleka
            • 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
              • 0,5 łyżeczki soli
                • 100 g świeżych drożdży
                  • konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
                    • 2,5 kg smalcu
                      • 500 g domowego lukru
                        • 100 g kandyzowanych skórek pomarańczy

                          Sposób przygotowania:

                          Do mleka dodać 100 g cukru i rozdrobnione drożdże. Zaczyn mieszać i podgrzewać (do 35 stopni C) do rozpuszczenia się składników. Następnie wsypać szklankę mąki, wymieszać i zostawić na ok. 30 minut.

                          Żółtka z 20 jaj, 10 całych jaj, pozostały cukier, wanilię i sól podgrzewać mieszając trzepaczką rózgową do temp. ok. 30-35 st. C.

                          Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość wymieszać go w dużej misce z masą jajeczną. Wsypać 1,2 kg mąki i wyrobić ciasto podsypując mąką, aż nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodać roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki, wielkości jaj i wilgotności powietrza można zużyć od 1,2 do 1,7 kg mąki.

                          Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. W tym czasie dwukrotnie je wyrobić rękoma.

                          Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze porcje, formować z nich ruloniki i kroić je na małe kawałki. Każdy spłaszczyć. Na środek włożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić. Utoczyć w dłoniach kulkę. Zlepione pączki układamy na oprószonej mąką stolnicy, miejsce zlepienia kierujemy do dołu. Przykryć suchą ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.

                          W rondlu powoli rozgrzewamy smalec do temp. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć). Pączki smażymy porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Usmażone pączki wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku, aby odsączyć z tłuszczu. Lukrem polewamy gdy pączki lekko wystygną, na koniec posypujemy skórką pomarańczową.

                          Jak spalić jednego pączka? Sposoby na spalanie zbędnych kalorii! Czytaj więcej na stronie dziendobry.tvn.pl

                          Zobacz też:

                          Magda Gessler nauczy Joannę Krupę jak gotować?

                          Źródło zdjęcia głównego: mwmedia

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości