Kulinarna podróż po Kazachstanie
Kazachstan to jedno z największych, ale wciąż mało znanych państw świata. Nie przez przypadek to właśnie ten kraj w ostatnich latach notuje jeden z największych wzrostów turystycznych na świecie. Jarek Nowak wybierze się do zaskakującego miejsca, by odbyć kulinarną podróż.
"Szokujące potrawy": Kuchnia kazachska
Co wydarzy się w 5. odcinku "Szokujących potraw"?
W kolejnym odcinku "Szokujących potraw" wybierzemy się do Kazachstanu - kraju kontrastów, gdzie można zobaczyć różnorodne miejsca i zapierające dech w piersiach krajobrazy. Z jednej strony można podziwiać tu dzikie, zielone stepy, z drugiej zaś nowoczesne i szybko rozwijające się miasta. Prowadzący program uda się do Ałmaty, by dowiedzieć się, co jest najdziwniejszym przysmakiem Kazachów. Odwiedzi tradycyjną rzeźnię i największą na świecie farmę wielbłądów. Co tym razem wyląduje na talerzu prowadzącego? Spróbuje głowy owcy, wielbłądziny oraz koniny, która uważana jest przez lokalną ludność za kazachski doping. Miejscowi kultywują tu kulinarne tradycje i dawne zwyczaje, dlatego żadna część mięsa nie może się zmarnować, a samo przygotowanie dania jest prawdziwą celebracją. W odcinku zobaczycie naprawdę szokujące dania, na widok których dostaniecie gęsiej skórki!
Tylko w Travel Channel wersja bez cenzury.
"Szokujące potrawy" - kiedy i gdzie oglądać?
TRAVEL CHANNEL: sobota, godz. 10:50;
TVN: poniedziałek, godz. 22:30.
Zobacz najciekawsze fragmenty programu:
Szokujące potrawy: Jak się je skorpiona?
Szokujące potrawy: Jak smakuje wołowe jądro?
Źródło zdjęcia głównego: Jacek Klisowski