Lekkie, owocowe desery Anny Starmach

MasterChef Junior oczami Ani Starmach!
Lekkie, owocowe desery Anny Starmach
Źródło: Dzień Dobry TVN
Mamy pełnię wiosny, która daje nam mnóstwo świeżych owoców. Co można z nich zrobić? Przepyszne i proste wiosenne desery - semifredo, błyskawiczny sorbet, ucierane z kruszonką oraz clafoutis, czyli najprostsze ciasto świata. Zobacz, jak przyrządza je Ania Starmach.

Semifredo Składniki:500 ml śmietanki kremówki (30-36%)70 g cukru3 jajka8 małych bezików1 szklanka orzechów (do wyboru: włoskie, laskowe, nerkowca, migdały itp.)sos karmelowy100 g cukru100 ml śmietanki kremówki2 łyżki wody1 łyżka masła500 g świeżych owoców: truskawki, morele, malinySposób przygotowania:Orzechy podpraż na patelni, a beziki pokrusz. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywną masę. W osobnej misce ubij śmietankę. Ze śmietaną wymieszaj żółtka i połącz je z białkami. Dodaj orzechy i beziki. Wymieszaj. Masę przełóż do foremki (np. keksówki) wyłożonej folią spożywczą. Schładzaj przez noc w lodówce. Tuż przed podaniem zanurz foremkę z semifreddo w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie Ci je wyciągnąć. Deser podawaj z ciepłym sosem i świeżymi owocamiSos karmelowyGotuj wodę z cukrem do otrzymania pięknego koloru karmelu. Ściągnij garnek z ognia, dodaj śmietankę i masło. Podgrzewaj chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając, aż do otrzymania jednolitej konsystencji sosu. Jeśli w sosie są grudki, to przelej go przez sitko.Czytaj więcej na Dzień Dobry TVNZobacz WIĘCEJ:

Sezon na szpinak czas zacząć

Sezon na szpinak czas zacząć

Wielka niespodzianka i łzy wzruszenia Michela Morana podczas Wielkiego Gotowania!

Wielka niespodzianka i łzy wzruszenia Michela Morana podczas Wielkiego Gotowania!

Dzieci na diecie wegetariańskiej i wegańskiej

Dzieci na diecie wegetariańskiej i wegańskiej

podziel się:

Pozostałe wiadomości