Gorąca czekolada z orzechami laskowymi
Gorąca czekolada to niekwestionowany król zimowych napojów. W wersji z orzechami laskowymi jest jeszcze bardziej aromatyczna i z pewnością rozgrzeje w chłodne dni. Całość można dowolnie udekorować bitą śmietaną, laską cynamonu lub pierniczkami dla świątecznego charakteru.
Do przygotowania potrzebujemy wysokiej jakości czekolady w proszku. Wsypujemy ją do mleka i podgrzewamy na średnim ogniu. Następnie dodajemy masło z orzechów laskowych i dokładnie mieszamy. Gorący napój przelewamy do filiżanek lub wysokich szklanek i dekorujemy. Dodatkowo można uprażyć na suchej patelni orzechy laskowe i posypać nimi wierzch.
Bezalkoholowy grzaniec malinowy
Nie każdy może lub chce sięgać po świąteczne drinki z dodatkiem alkoholu, dlatego warto mieć w zanadrzu alternatywę na grzane wino. Bezalkoholowy grzaniec malinowy (https://uwielbiam.pl/przepis/bezalkoholowy-grzaniec-malinowy) to świetny wybór – jest owocowy, aromatyczny i równie rozgrzewający.
Na początek zaparzamy czarną herbatę. W międzyczasie myjemy pomarańczę i kroimy ją w plastry. Do zaparzonej herbaty dodajemy goździki i gałkę muszkatołową. Wrzucamy pokrojone owoce i wlewamy syrop malinowy. Całość podgrzewamy w garnku i przelewamy do szklanek. Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę ulubionej konfitury. Tak przygotowany świąteczny drink zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych, którzy preferują bezalkoholowe opcje, a jednocześnie pragną poczuć świąteczny klimat.
Egg nog
Egg nog (https://uwielbiam.pl/przepis/egg-nog), czyli świąteczny napój na bazie mleka, śmietany, jajek i przypraw, to klasyka rodem z anglosaskich tradycji. Ma kremową konsystencję i lekko waniliowy smak, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom deserowych smaków.
W garnku podgrzewamy mleko i śmietanę kremówkę. Dodajemy gałkę muszkatołową, cynamon i przekrojoną laskę wanilii wraz z nasionami. Całość mieszamy od czasu do czasu, nie doprowadzając do wrzenia. W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka, ciągle mieszając, aby zahartować żółtka i uniknąć ich ścięcia. Powoli wlewamy masę z żółtek do garnka z mlekiem i mieszam na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Na koniec wyciągamy laskę wanilii i gotowe! Opcjonalnie możemy dodać również rum.
Imbirowa gorąca czekolada
Jeśli klasyczna gorąca czekolada to za mało, spróbuj wersji z dodatkiem świeżego imbiru. Ten korzenny dodatek nada lekko pikantnego, rozgrzewającego charakteru, który idealnie wpisze się w świąteczną atmosferę na Boże Narodzenie.
Zaczynamy od podgrzania mleka ze szczyptą imbiru, które następnie mieszamy z czekoladą w proszku do picia. W misce ubijamy śmietankę 36%, aż będzie sztywna. Napój przelewamy do szklanek. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i kawałki kandyzowanego imbiru nabite na wykałaczkę.
Herbata z rozmarynem i grejpfrutem
Herbata to rozgrzewający napój, który można łatwo dopasować do okazji. W wersji z dodatkiem rozmarynu i grejpfruta idealnie sprawdzi się na świąteczne wieczory i z pewnością zasmakuje fanom cytrusowych smaków.
Na początek w garnku zaparzamy herbatę z gałązkami rozmarynu. Dodajemy plasterki grejpfruta przekrojonego na pół. Dolewamy syrop malinowy i sok z cytryny. Opcjonalnie można dodać parę goździków lub innych ulubionych dodatków. Gotową herbatę przelewamy do szklanek lub filiżanek. Całość nie tylko wspaniale smakuje, ale także pięknie pachnie, tworząc świąteczną atmosferę w całym domu.
Chai latte
Na koniec proponujemy chai latte — napój, który przenosi w orientalne klimaty, jednocześnie idealnie wpisując się w świąteczny klimat. To aromatyczna mieszanka herbaty, mleka i przypraw korzennych, która idealnie sprawdzi się na leniwe poranki, kiedy potrzebujemy chwili tylko dla siebie lub na wieczory z książką i migającymi światełkami na choince.
Wystarczy podgrzać mleko wraz z goździkami, cynamonem, imbirem, kardamonem, gałką muszkatołową i ziarenkami pieprzu. Gdy przyprawy uwolnią swój aromat, dodajemy herbatę i gotujemy przez 5-7 minut, co chwilę mieszając. Po tym czasie przecedzamy napój i opcjonalnie dosładzamy miodem lub syropem klonowym. Bardziej szczegółowy przepis znajdziesz tu: https://uwielbiam.pl/przepis/chai-latte. Gotowe chai latte przelewamy do wysokich szklanek i dekorujemy szczyptą cynamonu. Smacznego!
Źródło zdjęcia głównego: Mat. prasowe