Mali Szefowie – pojedynki najlepiej gotujących dzieci w Polsce! Dwie pojedynkujące się drużyny: młodsza – Bruno vs. Julka i starsza – Kuba vs. Luiza zaprezentują swoje ulubione przepisy. Zasady są proste: jeden odcinek to jeden przepis. Pojedynek trwa dwa tygodnie, a Wy decydujecie kto wygrywa. Oglądajcie w poniedziałki na www.tvn.pl.
Pierwsze starcie, runda druga: Bruno vs Julka w pojedynku na szybką pastę! Tym razem Bruno zaproponuje swoje spaghetti bolognese. Jego danie będzie lepsze od carbonary Julki? Oglądajcie w poniedziałki na www.tvn.pl.
#julkacymbaluk #brunoplucinski #masterchefjunior #pasta #makaron #bolognese #gotujacedzieci #szybkiobiad #mali_szefowie #kuchniawloska #teamjulka #yum #foodie #homecooking #eating #lunch #dinner #szybkapasta #teambruno
Czyją pastę byście zjedli? Głosujcie na www.facebook.com/tvnpl
Macie na głosowanie cały tydzień aż do 11 czerwca!
Mali Szefowie - Spaghetti Bolognese
1. Drobno kroimy pieczarki.
2. Solimy i gotujemy wodę na makaron.
3. Gotujemy makaron około 10 minut, tak by był al dente.
4. Pokrojoną cebulę wraz z dużą szczyptą słodkiej papryki wrzucamy na patelnię.
5. Dodajemy odrobinę oleju i podsmażamy.
6. Pieprzymy i solimy mięso oraz dodajemy odrobinę oliwy. Całość mieszamy.
7. Podsmażoną cebulę z papryką zdejmujemy z patelni. Na tę samą patelnię wlewamy małą łyżeczkę oleju i podsmażamy mięso mielone.
8. Smażymy mięso tak długo aż przestanie być różowe i w razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem.
9. Następnie do mięsa dodajemy pieczarki, podsmażoną cebulę i posiekany czosnek.
10. Całość zalewamy odrobiną wina i czekamy aż wino wyparuje.
11. Do mięsa wlewamy przecier pomidorowy.
12. Sos doprawiamy solą, pieprzem, i świeżymi ziołami: oregano, tymiankiem, rozmarynem i bazylią. Możemy dodać łyżkę masła dla smaku.
13. Na talerz nakładamy najpierw makaron, następnie sos, posypujemy danie startym serem i dekorujemy listkiem bazylii.
Źródło zdjęcia głównego: TVN