Mali Szefowie
Pierwsze starcie: Bruno vs Julka w pojedynku na szybką pastę! Zaczynamy od Julki, która pokaże Wam jak przygotować łatwą, szybką i przepyszną carbonarę. Do dzieła! Oglądajcie w poniedziałki na www.tvn.pl.#julkacymbaluk #brunoplucinski #masterchefjunior #pasta #makaron #carbonara #gotujacedzieci #szybkiobiad #mali_szefowie #kuchniawloska #teamjulka #yum #foodie #homecooking #eating #lunch #dinner #szybkapasta #teamjulkaJeśli podobało Wam się danie Julki i chętnie spróbowalibyście jej potrawy, głosujcie na https://www.facebook.com/tvnpl/Macie na głosowanie cały tydzień aż do 4 czerwca ;)
1. Solimy wodę na makron i gotujemy2. 150g boczku kroimy w drobną kostkę 3. 1 średnią cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę4. Po zagotowaniu wody dodajemy 400g makaronu. Czas gotowania: 8 minut5. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku lub siekamy go bardzo drobno6. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i smażymy go aż wytopi się tłuszcz. Potem dodajemy cebulę i czosnek.7. Oddzielamy żółtka od białek8. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię do przygotowanego wcześniej boczku9. Ścieramy 100g parmezanu lub sera grana padano i dodajemy go do żółtek10. Do uzyskanej masy dodajemy śmietankę 30% i mieszamy do jednorodnej struktury.11. Masę wlewamy do makaronu. Patelnia powinna być już zdjęta z palnika. Całość mieszamy.12. Doprawiamy pieprzem i ozdabiamy bazylią.