"Mali Szefowie": NALEŚNIKI - Luiza vs. Kuba

Mali szefowie - Luiza
"Mali Szefowie": NALEŚNIKI - Luiza vs. Kuba
Mali Szefowie – pojedynki najlepiej gotujących dzieci w Polsce! Dwie pojedynkujące się drużyny: młodsza – Bruno vs. Julka i starsza – Kuba vs. Luiza zaprezentują swoje ulubione przepisy. Zasady są proste: jeden odcinek to jeden przepis. Pojedynek trwa dwa tygodnie, a Wy decydujecie kto wygrywa. Oglądajcie w poniedziałki na www.tvn.pl.

Bruno zmierzył się z Julką w pojedynku na szybką pastę, pora więc na Kubę i Luizę. Tym razem będzie na słodko – NALEŚNIKI. Zaczynamy od Luizy i jej idealnych niebieskich jagodowych naleśników. Premiery w poniedziałki na www.tvn.pl.

#luizabaaziz #kubatomaszczyk #masterchefjunior #nalesniki #crepe #jagody #gotujacedzieci #szybkiobiad #mali_szefowie #borowki #teamluiza #yum #foodie #homecooking #eating #lunch #deser #naslodko

Jeśli macie ochotę na danie Luizy, głosujcie - wpisując #teamluiza w komentarzu pod postem:

https://www.facebook.com/tvnpl/posts/1974532179224978

Na głosowanie macie cały tydzień aż do 18 czerwca!

Mali szefowie - Niebieskie naleśniki
Mali szefowie - Niebieskie naleśniki

Mali szefowie - Niebieskie naleśniki

1. Podgrzewamy w rondelku jagody z łyżką cukru pudru, by powstał się z nich dżem. Gdy owoce są gotuje, studzimy je.

2. Blendujemy jajko, szklankę mleka, szklankę mąki wraz z szczyptą soli i tak powstaje ciasto na naleśniki.

3. Przecieramy przez sitko dwie łyżki jagodowego dżemu, by zabarwić ciasto na naleśniki. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, zagęszczamy je mąką, powinno mieć konsystencję gęstej śmietanki.

4. Na rozgrzanej patelni rozprowadzamy odrobinę masła i smażymy cienkie naleśniki.

5. Jagody łączymy z ricottą, dodajemy 2 łyżki cukru pudru oraz kroplę ekstraktu waniliowego.

6. Naleśniki faszerujemy jagodowym serkiem ricotta i zwijamy.

7. Za pomocą pędzelka dekorujemy talerz sosem jagodowym.

8. Odkrawamy końcówki zwiniętych naleśników i gotowego naleśnika kładziemy na sosie. Górę dekorujemy sosem oraz startą białą czekoladą. Można posypać świeżymi borówkami oraz ozdobić listkiem mięty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości