Magda Gessler dzieli się swoimi najlepszymi patentami w "Sexy kuchni Magdy Gessler" w Food Network!
Tym razem mamy dla Was trzy przepisy na potrawy z piekarnika. Postępujcie krok po kroku według tych przepisów - sukces gwarantowany!
1. KORONA Z ŻEBEREK
Korona z żeberek
pasek żeberek wieprzowych
świeży imbir
kilka ząbków czosnku
pół szklanki soku z cytryny
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 czerwona cebula
papryki chili rawit
oregano
soja
sos worcester
miód
pomidory cherry
ziemniaki
świeży tymianek
1 papryka chili habanero
Przygotowujemy marynatę do żeberek wieprzowych. Do moździerza dodajemy starty imbir, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pół szklanki soku z cytryny. Do tego dokładamy trzy łyżki przecieru pomidorowego, startą czerwoną cebulę, drobno pokrojone papryki chili rawit oraz oregano. Marynatę doprawiamy odrobiną soi, sosem worcester oraz miodem. Żeberka marynujemy z dwóch stron i odstawiamy na 24 godziny. Następnie wkładamy je do naczynia żaroodpornego. Nacinamy jedno żeberko od góry a drugie od dołu i nakładamy na siebie tworząc koronę. Do środka żeberek wkładamy pomidory cherry. Dookoła nich kładziemy surowe ziemniaki. Dodajemy świeży tymianek i jedną paprykę chili habanero (czyt. abanero). Naczynie szczelnie zamykamy. Pieczemy przez ok. 2 godziny na początku w temperaturze 220 stopni, później obniżamy temperaturę do 160 stopni.
2. WIELOBARWNA ZAPIEKANKA
5 plastrów słoniny
biała część pora
1 bakłażan
1 cukinia
1 seler naciowy
pomidory cherry
1 pomidor bawole serce
olej rzepakowy
3 plastry pieczonej karkówki
3 plastry pieczonej szynki
1 cykoria
makaron orecchiette
300ml śmietany kremówki
pieprz
sól
oregano
6 jajek
sok z cytryny
ser żółty
parmezan
ser feta
ser koryciński
pieczona papryka
Pięć plastrów wędzonej słoniny wrzucamy na patelnię. Na wytopionym z niej tłuszczu podsmażamy pokrojoną białą część pora. Dokładamy pokrojony bakłażan oraz cukinię. Smażymy pod przykryciem. Warzywa przekładamy na dno naczynia żaroodpornego. Na patelnię wrzucamy kolejne warzywa: pokrojony seler naciowy oraz pomidory cherry. Podsmażone składniki oraz surowy pomidor bawole serce przekładamy do naczynia. Następnie na oleju rzepakowym podsmażamy pieczone mięso: karkówkę oraz szynkę. Dokładamy je do warzyw wraz z cykorią oraz makaronem orecchiette. Składniki mieszamy. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos. Do miski wlewamy 300ml śmietany kremówki. Doprawiamy ją pieprzem, solą oraz oregano. Do tego wbijamy 6 jajek i dolewamy sok z cytryny. Mieszamy. Na koniec dokładamy cztery rodzaje serów: żółty, parmezan, feta oraz dojrzewający koryciński. Powstałym sosem zalewamy zapiekankę. Dokładamy także pieczoną paprykę oraz pomidory cherry. Doprawiamy oregano. Na wierzch kładziemy kilka plastrów żółtego sera. Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Po kilku minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Zapiekankę pieczemy dotąd, aż składniki będą miękkie, a ser roztopiony (ok. 15 min.).
Wielobarwna zapiekanka
3. ZAPIEKANE ZIEMNIAKI
4 ziemniaki
4 pomidory
4 cebule
pomidory cherry
sól gruboziarnista
pieprz młotkowany
oliwa z oliwek
2 główki czosnku
sok z 4 cytryn
natka pietruszki
Zapiekane ziemniaki
Do naczynia żaroodpornego wkładamy cztery ziemniaki, cztery pomidory, cztery cebule oraz pomidory cherry. Całość doprawiamy solą, pieprzem i polewamy sporą ilością oliwy z oliwek. Na koniec dorzucamy zgrillowane na oliwie z oliwek dwie główki czosnku. Naczynie szczelnie zamykamy. Pieczemy w temperaturze 250 stopni. Po 30 minutach temperaturę zniżamy do 180 stopni. Pieczemy, dotąd aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy sok z czterech cytryn oraz pokrojoną natkę pietruszki. Danie ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 150 stopni.
Po więcej przepisów Magdy Gessler zapraszamy do Playera, gdzie możecie obejrzeć wszystkie odcinki jej programu z Food Network!