Jakie owoce na diecie warto jeść?Warto jeść owoce, które mają najmniej cukrów. Mimo że są to cukry naturalne, trzeba na nie uważać. Spośród owoców, które mają ich stosunkowo niewiele, są: cytryny, limonki, żurawina, kiwi, maliny, truskawki, jeżyny, arbuzy, grejpfruty, agrest, porzeczki, wiśnie, melony, brzoskwinie, nektarynki. One nie będą przeszkadzać np. w redukcji masy ciała.Istnieje także klasyfikacja owoców w różnych jednostkach chorobowych. Na przykład truskawki nie są zalecane w chorobach nerek, a winogron raczej unika się w cukrzycy typu 2.Które owoce mają więcej kalorii?Uważajmy na owoce suszone - radzi dietetyczka.
W jakich ilościach można jeść owoce „bezkarnie”?2 porcje dziennie, z tym że np. szklankę owoców jagodowych, czyli borówek, poziomek czy jagód możemy porównać do jednego owoca, np. jabłka. Można je również mieszać, ale zgodnie z zasadą: słodki z kwaśnym, czyli np. grejpfrut ze śliwką. Kto powinien unikać owoców?Owoce to zdrowe i smaczne przekąski, które u osoby zdrowej powinny stanowić ważny element diety niezależnie od pory dnia. Są natomiast choroby, które będą wymagały ich ograniczenia.Przede wszystkim mówimy tu o osobach z nietolerancją fruktozy, której spożycie będzie objawiało się głównie dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, bóle brzucha, uczucie przepełnienia, biegunka). Osoby będące na diecie niskowęglowodanowej/ketogenicznej również będą zmuszone do ograniczania konsumpcji owoców. Podobnie - część osób z hipoglikemią reaktywną, hiperinsulinemią czy insulinopornością. Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego spożycie fruktozy u osób z cukrzycą nie powinno przekraczać 50 g/d. A sama fruktoza nie może służyć jako zamiennik cukru.Zobacz WIĘCEJ:
Zdrowotna moc bakłażana
Ruszył wytęskniony sezon na truskawki
Sexy Kuchnia: Truskawka