Owoce - czy można je jeść do woli? Dietetyczka: Są pewne reguły

Owoce - czy można je jeść do woli? Dietetyczka: "Są pewne reguły"
Warzywa i owoce powinny stanowić niezbędny element naszej diety, bo są doskonałym źródłem witamin, błonnika, dobrze przyswajalnych węglowodanów oraz cennych przeciwutleniaczy. Na niektóre owoce musimy jednak uważać. Dlaczego? Wyjaśniała to dietetyk kliniczna Milena Nosek.

Jakie owoce na diecie warto jeść?Warto jeść owoce, które mają najmniej cukrów. Mimo że są to cukry naturalne, trzeba na nie uważać. Spośród owoców, które mają ich stosunkowo niewiele, są: cytryny, limonki, żurawina, kiwi, maliny, truskawki, jeżyny, arbuzy, grejpfruty, agrest, porzeczki, wiśnie, melony, brzoskwinie, nektarynki. One nie będą przeszkadzać np. w redukcji masy ciała.Istnieje także klasyfikacja owoców w różnych jednostkach chorobowych. Na przykład truskawki nie są zalecane w chorobach nerek, a winogron raczej unika się w cukrzycy typu 2.Które owoce mają więcej kalorii?Uważajmy na owoce suszone - radzi dietetyczka.

W jakich ilościach można jeść owoce „bezkarnie”?2 porcje dziennie, z tym że np. szklankę owoców jagodowych, czyli borówek, poziomek czy jagód możemy porównać do jednego owoca, np. jabłka. Można je również mieszać, ale zgodnie z zasadą: słodki z kwaśnym, czyli np. grejpfrut ze śliwką. Kto powinien unikać owoców?Owoce to zdrowe i smaczne przekąski, które u osoby zdrowej powinny stanowić ważny element diety niezależnie od pory dnia. Są natomiast choroby, które będą wymagały ich ograniczenia.Przede wszystkim mówimy tu o osobach z nietolerancją fruktozy, której spożycie będzie objawiało się głównie dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, bóle brzucha, uczucie przepełnienia, biegunka). Osoby będące na diecie niskowęglowodanowej/ketogenicznej również będą zmuszone do ograniczania konsumpcji owoców. Podobnie - część osób z hipoglikemią reaktywną, hiperinsulinemią czy insulinopornością. Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego spożycie fruktozy u osób z cukrzycą nie powinno przekraczać 50 g/d. A sama fruktoza nie może służyć jako zamiennik cukru.Zobacz WIĘCEJ:

Zdrowotna moc bakłażana

Ruszył wytęskniony sezon na truskawki

Sexy Kuchnia: Truskawka

podziel się:

Pozostałe wiadomości