Zupa rybna w wielu odsłonach. Jak ją przygotować? Sprawdź!

Zupa rybna Mikołaja Reya. Jaki jest przepis na zupę rybną?
Mikołaj Rey przygotowywał zupę rybną. Pomagali mu w tym publicysta kulinarny z Warszawy Gieno Mientkiewicz, właścicielka gospodarstwa rybackiego w Zielenicy Anna Skowrońska oraz właścicielka manufaktury śledzia w Ustce Kazimiera Świątek. Jakich składników użył Rey?

Zupa rybna ma nie tylko wielu fanów, ale także wiele wersji. Wie o tym doskonale Mikołaj Rey, który w poszukiwaniu idealnego smaku zasięgnął opinii różnych ekspertów. Efekt? Zobaczycie sami!

W poszukiwaniu idealnej zupy rybnejRok temu, Mikołaj Rey wyruszył w podróż. Przygodę zaczął nad Adriatykiem, w Porto Garibaldi, gdzie trafił na miejscowy festyn.Tam spróbowałem fantastyczne ryby i owoce morza- wspomina.To posłużyło mu za inspirację do stworzenia wyjątkowej zupy rybnej. Jednak postanowił zasięgnąć opinii ekspertów w tej dziedzinie. Gieno Mientkiewicz, publicysta kulinarny z Warszawy, właśnie pisze książkę o zupach rybnych.W zeszłym roku przejechałem całe wybrzeże. Praktycznie od Międzyzdrojów aż po koniec Helu i Kąty Rybackie, badając zupy rybne- mówi.Jak dodaje, spróbował ponad trzydziestu różnych. Niektóre były wyśmienite, inne niestety mniej. Podczas połączenia z Mikołajem Reyem przyrządzał zupę na bazie wywaru z pozostałości po karpiach, dwóch dorszy: świeżego i wędzonego i ze szprotki. A wszystko połączone z botwiną, chrzanem i śmietaną.Z kolei Anna Skowrońska, właścicielka gospodarstwa rybackiego w Zielenicy postawiła na tradycyjną metodę.Mam tradycyjną metodę, którą robiła moja mama i robiłam ja- opowiada.Bulion wykonuje ze świeżych warzyw i świeżego pstrąga. Do tego dodaje dużo lubczyku, koperku, pietruszki, cebuli. Jak tłumaczy, zupa rybna lubi też paprykę.Kazimiera Świątek – właścicielka manufaktury śledzia w Ustce także ma swój sprawdzony, niezmienny przepis. Zupę przyrządza na bazie z dorsza bałtyckiego, ziemniaka, borowika. Cała rodzina, na czele z 3-letnią wnuczką wprost uwielbiają tę potrawę.Czytaj więcej na Dzień Dobry TVNZobacz WIĘCEJ:

"Kuchenne Rewolucje" - właściciel z problemem alkoholowym i port w którym nie ma ryb?

Trudna sztuka filetowania ryb - myśleliście, że robicie to dobrze w domu? Sprawdźcie!

podziel się:

Pozostałe wiadomości