Nie jedz mięsa, bądź bardziej eko!
Agnieszka Cegielska od wielu lat nie spożywa mięsa. W swojej diecie posiłkuje się naturalnymi składnikami i z dumą mówi o poprawie własnego zdrowia, a także dobrej odporności swojego syna. Prezenterka TVN aktywnie promuje naturalny tryb życia, a zdobytą wiedzą dzieli się przy pomocy książek własnego autorstwa. Na rynku ukazały się już dwie części poradnika "Naturalnie". Cegielska pracuje już nad trzecią odsłoną, którą wzbogaci o dodatkowe przepisy kulinarne.
Agnieszka Cegielska uczy bycia bardziej eko > > >
Nam opowiedziała o szkodliwym działaniu przemysłowej hodowli mięsa na nasze środowisko. Podkreśla również, że organizm człowieka nie potrzebuje dużej ilości białka zwierzęcego - wystarczy jeden mięsny posiłek w tygodniu.
"Z jednej strony dużo osób mówi, że takie są nasze nawyki żywieniowe (...) A Światowa Organizacja Zdrowia w swojej piramidzie żywienia pokazuje, że jeżeli sięgamy po białko zwierzęce, to powinno się to zdarzyć nie częściej niż raz w tygodniu. (...) Jeżeli to robimy częściej, to już działamy wbrew naturze." - mówi Cegielska.
Co zrobić, żeby nie chorować
Sposób na ograniczenie liczby zachorowań wydaje się banalnie prosty. Agnieszka Cegielska opowiada o tym, że zmniejszenie ilości spożywanego mięsa, ma pozytywny wpływ na nasz organizm.
Agnieszka Cegielska o tym, jak nie chorować
Lato dobrym momentem na zmiany
Lato sprzyja zmianom. Kiedy na zewnątrz jest ciepło, częściej sięgamy po lekkostrawne jedzenie. W naszej diecie pojawia się więcej owoców i warzyw, dzięki czemu możemy łatwiej wykluczyć mięso z codziennych posiłków. Agnieszka Cegielska mówi, co powinniśmy jeść, żeby czuć się lepiej.
Agnieszka Cegielska o zmianie nawyków żywieniowych
Zobacz także:
Agnieszka Cegielska o marnowaniu jedzenia