"Sexy kuchnia Magdy Gessler" to hit stacji Food Network! Królowa polskiej gastronomii pokazuje w programie, jak we własnej kuchni wyczarować dania piękne, pachnące i bardzo... kuszące.
Dzisiaj mamy dla Was przepisy na trzy makarony!
1. PASTA Z SERCÓWKAMI, PIETRUSZKĄ I KOLENDRĄ
Pasta z sercówkami
oliwa z oliwek
kilkanaście ząbków czosnku
kawałek kałamarnicy
kilka małych ośmiornic
1 papryka piri piri
małże sercówki
portugalskie zielone wino
makaron typu tagliatelle
sól gruboziarnista
1 łyżka masła
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek świeżej kolendry
pół cytryny
pieprz młotkowany
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy kilkanaście ząbków czosnku. Następnie dodajemy kawałek pokrojonej kałamarnicy oraz kilka małych ośmiornic. Aby jeszcze bardziej zaromatyzować danie, na patelnię wrzucamy paprykę piri piri. Do tego dokładamy małże sercówki, które podlewamy portugalskim zielonym winem. Czekamy, aż małże się otworzą. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron tagliatelle. Do sercówek wrzucamy łodygi kolendry i pietruszki, łyżkę masła oraz ugotowany makaron. Następnie pokrojoną natkę pietruszki i świeżą kolendrę. Danie dekorujemy paprykami piri piri, połówką cytryny, świeżą kolendrą oraz posypujemy młotkowanym pieprzem.
2. PESTO Z MAKARONEM
kilka ząbków czosnku
sól gruboziarnista
pieprz młotkowany
świeża bazylia
3 garście orzechów włoskich
natka pietruszki
1 łyżka szczawiu konserwowego
tarty parmezan
oliwa z oliwek
śmietana kremówka
makaron typu bavette
pistacje
W moździerzu rozcieramy kilka ząbków czosnku z solą gruboziarnistą oraz pieprzem młotkowanym. Do tego dodajemy sporo świeżej, szarpanej bazylii oraz trzy garście orzechów włoskich. Następnie dokładamy natkę pietruszki. Dla uzyskania lekko kwaśnego smaku do moździerza dokładamy łyżkę szczawiu konserwowego. Pesto wzbogacamy o sporą ilość tartego parmezanu oraz oliwę z oliwek. Na koniec rozcieńczamy je odrobiną śmietany kremówki.
PESTO Z MAKARONEM
W uperfumowanej liśćmi bazylii wodzie gotujemy makaron bavette. Na patelnię z oliwą z oliwek i czosnkiem wykładamy ugotowany makaron. Zalewamy go śmietaną kremówką oraz doprawiamy gotowym pesto. Dobrze mieszamy. Danie dekorujemy tartym parmezanem, orzechami włoskimi, pistacjami oraz liśćmi świeżej bazylii.
3. FARFALLE Z CHILI, CHORIZO I OLIWKAMI
4 plastry wędzonej słoniny
boczek surowy
1 pętko kiełbasy chorizo
pomidory pelati
pomidory cherry
czarne oliwki
zielone oliwki
białe wino
kilka ząbków konfitowanego czosnku
pieprz młotkowany
kilka filetów anchois
pieczona papryka
melasa z trzciny cukrowej
4 łyżki papryki chili
sól gruboziarnista
makaron farfalle
ser pecorino
4 plastry wędzonej słoniny pokrojonej w kostkę smażymy na patelni. Następnie dodajemy do niej pokrojony surowy boczek oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo. Do podsmażonego mięsa dokładamy kilka obranych ze skóry pomidorów pelati oraz cherry. Dalej dodajemy także pokrojone czarne oraz zielone oliwki. Zalewamy odrobiną białego wina. Doprawiamy konfitowanym czosnkiem oraz pieprzem. Do podduszonych składników dokładamy kilka filetów anchois oraz pieczoną paprykę. Na koniec dolewamy melasę z trzciny cukrowej.
FARFALLE Z CHILI, CHORIZO I OLIWKAMI
Następnie przygotowujemy pastę. W moździerzu rozcieramy kilka ząbków konfitowanego w oliwie z oliwek czosnku, sporo drobno pokrojonej papryki chili oraz pięć filetów anchois. Do tego dodajemy pieczoną paprykę i sól gruboziarnistą. Powstałą pastę dodajemy do patelni. Gotowym sosem polewamy ugotowany makaron farfalle. Danie posypujemy tartym serem pecorino. Dekorujemy je paprykami chili oraz pomidorami cherry.
A jeśli chcecie zobaczyć, jak gotuje Magda Gessler, zobaczcie odcinki "Sexy kuchni" w Player.pl!