3 najlepsze sexy makarony Magdy Gessler!

Magda Gessler
Magda Gessler

"Sexy kuchnia Magdy Gessler" to hit stacji Food Network! Królowa polskiej gastronomii pokazuje w programie, jak we własnej kuchni wyczarować dania piękne, pachnące i bardzo... kuszące.

Dzisiaj mamy dla Was przepisy na trzy makarony!

1. PASTA Z SERCÓWKAMI, PIETRUSZKĄ I KOLENDRĄ

Pasta z sercówkami
Pasta z sercówkami

Pasta z sercówkami

oliwa z oliwek

kilkanaście ząbków czosnku

kawałek kałamarnicy

kilka małych ośmiornic

1 papryka piri piri

małże sercówki

portugalskie zielone wino

makaron typu tagliatelle

sól gruboziarnista

1 łyżka masła

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek świeżej kolendry

pół cytryny

pieprz młotkowany

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy kilkanaście ząbków czosnku. Następnie dodajemy kawałek pokrojonej kałamarnicy oraz kilka małych ośmiornic. Aby jeszcze bardziej zaromatyzować danie, na patelnię wrzucamy paprykę piri piri. Do tego dokładamy małże sercówki, które podlewamy portugalskim zielonym winem. Czekamy, aż małże się otworzą. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron tagliatelle. Do sercówek wrzucamy łodygi kolendry i pietruszki, łyżkę masła oraz ugotowany makaron. Następnie pokrojoną natkę pietruszki i świeżą kolendrę. Danie dekorujemy paprykami piri piri, połówką cytryny, świeżą kolendrą oraz posypujemy młotkowanym pieprzem.

2. PESTO Z MAKARONEM

kilka ząbków czosnku

sól gruboziarnista

pieprz młotkowany

świeża bazylia

3 garście orzechów włoskich

natka pietruszki

1 łyżka szczawiu konserwowego

tarty parmezan

oliwa z oliwek

śmietana kremówka

makaron typu bavette

pistacje

W moździerzu rozcieramy kilka ząbków czosnku z solą gruboziarnistą oraz pieprzem młotkowanym. Do tego dodajemy sporo świeżej, szarpanej bazylii oraz trzy garście orzechów włoskich. Następnie dokładamy natkę pietruszki. Dla uzyskania lekko kwaśnego smaku do moździerza dokładamy łyżkę szczawiu konserwowego. Pesto wzbogacamy o sporą ilość tartego parmezanu oraz oliwę z oliwek. Na koniec rozcieńczamy je odrobiną śmietany kremówki.

PESTO Z MAKARONEM
PESTO Z MAKARONEM

PESTO Z MAKARONEM

W uperfumowanej liśćmi bazylii wodzie gotujemy makaron bavette. Na patelnię z oliwą z oliwek i czosnkiem wykładamy ugotowany makaron. Zalewamy go śmietaną kremówką oraz doprawiamy gotowym pesto. Dobrze mieszamy. Danie dekorujemy tartym parmezanem, orzechami włoskimi, pistacjami oraz liśćmi świeżej bazylii.

3. FARFALLE Z CHILI, CHORIZO I OLIWKAMI

4 plastry wędzonej słoniny

boczek surowy

1 pętko kiełbasy chorizo

pomidory pelati

pomidory cherry

czarne oliwki

zielone oliwki

białe wino

kilka ząbków konfitowanego czosnku

pieprz młotkowany

kilka filetów anchois

pieczona papryka

melasa z trzciny cukrowej

4 łyżki papryki chili

sól gruboziarnista

makaron farfalle

ser pecorino

4 plastry wędzonej słoniny pokrojonej w kostkę smażymy na patelni. Następnie dodajemy do niej pokrojony surowy boczek oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo. Do podsmażonego mięsa dokładamy kilka obranych ze skóry pomidorów pelati oraz cherry. Dalej dodajemy także pokrojone czarne oraz zielone oliwki. Zalewamy odrobiną białego wina. Doprawiamy konfitowanym czosnkiem oraz pieprzem. Do podduszonych składników dokładamy kilka filetów anchois oraz pieczoną paprykę. Na koniec dolewamy melasę z trzciny cukrowej.

FARFALLE Z CHILI, CHORIZO I OLIWKAMI
FARFALLE Z CHILI, CHORIZO I OLIWKAMI

FARFALLE Z CHILI, CHORIZO I OLIWKAMI

Następnie przygotowujemy pastę. W moździerzu rozcieramy kilka ząbków konfitowanego w oliwie z oliwek czosnku, sporo drobno pokrojonej papryki chili oraz pięć filetów anchois. Do tego dodajemy pieczoną paprykę i sól gruboziarnistą. Powstałą pastę dodajemy do patelni. Gotowym sosem polewamy ugotowany makaron farfalle. Danie posypujemy tartym serem pecorino. Dekorujemy je paprykami chili oraz pomidorami cherry.

A jeśli chcecie zobaczyć, jak gotuje Magda Gessler, zobaczcie odcinki "Sexy kuchni" w Player.pl!

podziel się:

Pozostałe wiadomości