Ma 32 lata i mieszka w Warszawie. Pracuje jako brand manager, jest także instruktorką tańca i choreografem.
TACOS Z CHRUPIĄCYM DORSZEM, SZPARAGAMI I PIKANTNĄ SALSĄ TRUSKAWKOWĄ
TACOS
200g mąki pszennej
40g masła
ok 200-250 ml bardzo gorącej wody
CHRUPIĄCA RYBA
250g filetu z dorsza bez skóry
szklanka mąki
Jajko
łyżka mleka
2 szklanki panko
sól, pieprz
TRUSKAWKOWA SALSA
200g polskich truskawek
pół średniej czerwonej cebuli
pół/ całe świeże jalapeño
garść świeżej kolendry
sok z 1/4 limonki
Miód
Sól
SOUR CREAM
3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
1 łyżka majonezu (w moim przypadku domowej roboty)
pół świeżej, czerwonej chili
sok z 1/4 limonki
DODATKKI:
świeże zielone szparagi
liście chrupiącej sałaty
PRZYGOTOWANIE:
TACOS:
Do miski przesiewam mąkę, dokładam do niej chłodne masło i rozcieram palcami w misce, tak aby nie było większych grudek masła. Po tym dolewam gorącą wodę stopniowo i mieszam drewnianą łyżką. Po chwili zaczynam wyrabiać ciasto rękoma. Jeśli jest zbyt mokre dolewam trochę mąki, jeśli zbyt suche dolewam trochę gorącej wody. Wyrabiam ciasto w misce ok 10 min. . Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny, lekko się lepić ale nie przyklejać się do dłoni. Po tym przykrywam wilgotną ściereczką i odstawiam na 10/15 min.
Po tym czasie z ciasta tworzę małę kulki, rozwałkowuję na blacie na bardzo cieniutkie, wręcz prześwitujące placuszki. Jeśli nie wyszły wam okrągłe, można przyłożyć miseczkę, lub mały talerzyk i wykroić z nich idealny kształt. Placuszki powinny być bardzo elastyczne i nie przywierać do blatu.
Następnie smażę je na bardzo mocno rozgrzanej patelni, ok 10/ 15 sek na jednej stronie, przerzucam na druga, również ok 10/15 sek. Muszą pojawić się bąbelki, jeśli są zbyt duże przyciskam je do patelni łopatką. Zdejmuję z patelni i przykrywam wilgotną ściereczką. Placuszki powinny być cieniutkie i elastyczne.
CHRUPIĄCA RYBA
Dorsza myję, suszę, kroję na małe kawałki, najlepiej paseczki wielkości kciuka, solę i pieprzę do smaku.
Szykuję 3 miski: w jednej wsypuję mąkę, w drugiej roztrzepuję jajko z odrobiną mleka, w trzeciej wsypuję panierkę panko
w garnku rozgrzewam olej do ok 160 stopni.
Każdy kawałek ryby najpierw oprószam mąką, kolejno maczam w jajku i na końcu dokładnie obtaczam w panko. Taką rybkę wrzucam do oleju, smażę ok 2-3 minut, w zależności od wielkości kawałka. Usmażoną wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
TRUSKAWKOWA SALSA
Truskawki, cebulkę, jalapeño kroję w drobną kostkę, kolendrę siekam, wszystko przekładam do jednej miseczki. Kropię limonką, dodaję odrobinę miodu oraz szczyptę soli do smaku. Mieszam.
SOUR CREAM
chili kroję w drobną kostkę dodaję do śmietany zmieszanej z majonezem, wyciskam sok z limonki, mieszam.
DODATKI
Szparagi myję, dokładnie wycieram, odłamuję twardą końcówkę, wrzucam na rozgrzaną patelnię z masłem. Dolewam do nich odrobinę wody. Szczypta soli, szczypta cukru. Po kilku minutach szparagi są gotowe. Kroję je na mniejsze kawałki
Liście sałaty myję, kroję w drobne kawałki
KOMPOZYCJA DANIA:
Na środek placuszka nakładam łyżkę sosu śmietanowego, rozsmarowuję, na to sałatka, szparagi, kilka kawałków rybki, na wierzch salsa truskawkowa. Można na koniec skropić limonką i posypać kolendrą.
SMACZNEGO