Ma 24 lata i mieszka w Zabrzu. Pracuje w fabryce na produkcji.
FILET Z ŁOSOSIA PODANY NA SOSIE MAŚLANO- CYTRYNOWYM Z PUREE Z BATATÓW I SURÓWKĄ Z SELERA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI.
SKŁADNIKI
FILET Z ŁOSOSIA
2 DUŻE BATATY
MASŁO 100 g
PÓŁ DUŻEGO SELERA
ŚMIETANA 12%
2 ŁYŻKI POSIEKANYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
NATKA PIETRUSZKI
SOK Z CYTRYNY (3 ŁYŻKI)
PRZYPRAWY (SÓL, PIEPRZ, ROZMARYN)
ZĄBEK CZOSNKU
Seler zetrzeć na małych oczkach. Posiekane wcześniej orzechy i natkę pietruszki połączyć z selerem. Dodać łyżkę śmietany i przyprawić do smaku.
Bataty obrać i ugotować, jednak nie do całkowitej miękkości. Dodać łyżkę masła, świeży tymianek, sól do smaku i zblendować na gładkie puree.
Łososia delikatnie posolić, oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym zaczynając od strony skóry, na dość wysokim ogniu. Gdy skórka się przyrumieni, zmniejszyć moc palnika i smażyć z drugiej strony około minuty.
Sok z cytryny( rozgrzać na patelni, dodać masło, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.