Ma 24 lata i mieszka we Wrocławiu. Studiuje medycynę.
Przepis na zaprezentowane danie:
Jan Makowski
“Kwaśne żebro”
Mięso:
→ żeberko wieprzowe
→ nasiona kolendry
→ trawa cytrynowa
→ czosnek niedźwiedzi
→ sól
→ pieprz
→ miód
→ cytryna
Karmelizowana kapusta:
→ kapusta kiszona
→ miód
→ orzechy włoskie
→ ser kozi
→ sól i pieprz
Sos hibiskusowo-rabarbarowy
→ rabarbar
→ hibiskus
→ cebula
→ pietruszka
→ marchewka
→ świeża mięta
→ miód
→ zimne masło
→ ziemniaki na frytki
Przepis:
Mięso:
Wszystkie przyprawy do marynaty ucieramy w moździerzu, i nacieramy mięso, następnie pakujemy sous-vide i pozwalamy się zamarynować 1-2 dni. Przygotowujemy gęsty sos z cytryn i miodu którym będziemy polewać mięso podczas pieczenia. Żeberka wkładamy do piekarnika pod przykryciem na 2-2,5h w temperaturze 170 stopni, co 30 minut podlewając sosem, ostatnie 30 minut zdejmujemy przykrycie i włączamy przypiekanie.
Frytki:
Frytki kroimy na grube paski, następnie płuczemy 3-4 razy w zimnej wodzie aby wypłukać skrobię, i kolejno moczymy w wodzie z łyżką cukru przez godzinę. Po odcedzeniu frytek dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, sól i pieprz i pieczemy w piekarniku 25-35 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.
Karmelizowana kapusta:
Na patelni prażymy orzechy włoskie, następnie dodajemy kapustę kiszoną i łyżkę do dwóch miodu, czekamy aż się skarmelizuje, tuż przed podaniem dodajemy starty kozi ser, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Sos:
Na rozgrzaną oliwę dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i rabarbar smażymy do zeszklenia, kolejno zalewamy odrobiną wody i dodajemy hibiskus, odrobinę miodu(aby zredukować kwaśność) i świeżą miętę. Pozwalamy aby sos się trochę pogotował następnie odcedzamy od warzyw i stawiamy na ogień aby się zredukował. Gdy mamy zredukowany sos, ściągamy z gazu dodajemy zimne masło.
Et te voilà, gotowe!