Jakub Kurzep

Ma 29 lat i pochodzi z Włocławka. Na co dzień mieszka w Edynburgu, gdzie studiuje chemię i jest managerem sieci barów z kanapkami

Azjatycka Kaczka w sosie Śliwkowym
Składniki:
1 pierś kacza (200g)
1 papryczka chili zielona
2 ząbki czosnku
Sos Śliwkowy:
9 dojrzałych fioletowych śliwek
120 ml Sake
20-50 ml Mirin (Słodkie ryzowe wino do gotowania)
2 -3 łyżki sosu sojowego
2 gwiazdy anyżu
2 łyżeczki Syczuańskiego pieprzu
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka goździków
0.5 łyżeczki cynamonu
1 cm świeżego imbiru
Makaron:
50g Makaron Soba
Pędy brokułu
Pędy chińskiego czosnku
1 papryka pomarańczowa
Groszek Cukrowy
Grzybki Shimej
Baby Kukurydza
Papryczka chili czerwona
Marchewka
Korzeń lotosu
3 łyżki Sosu sojowego ciemnego
1 łyżka octu ryzowego
1 łyżka sosu rybnego
Ozdoba:
10g Makaron ryzowy
20 ml olej rzepakowy
sezam
Przygotowanie:
Kaczkę oczyści z nadmiaru skory oraz błon. Oczyszczona kaczkę naciąć od strony skory w kratkę. Następnie zamarynować w pokrojonym czosnku i zielonym chili.
Przygotować dwa rondle jeden z woda z sola do ugotowania makaronu i jeden do przygotowania sosu.
Śliwki umyć i pokroić w duża kostkę. Do średniej wielkości rondla przełożyć śliwki oraz zalać je sake i zacząć gotować. Gdy śliwki zmiękną dodać przyprawy (najlepiej by były zbiedowane na puder lub roztarte w moździerzu). Gdy śliwki całkowicie rozmiękną, dodać mirin według własnego uznania oraz starty imbir. Sos należy przetrzeć przez sito z drobnymi oczkami i dodać aromatyczny kaczy tłuszcz. Dalej redukować do dość gęstej konsystencji.
W miedzy czasie na rozgrzana patelnie dodać kaczy tłuszcz i przesmażyć warzywa z sosem sojowym, rybnym i octem ryzowym, tak by zmiękły, ale by dalej były chrupkie.
Następnie oczyścić kacze z marynaty i przygotować patelnie do jej usmażenia. Na ZIMNA patelnie położyć pierś kaczki od strony skory tak by wytopić jak najwięcej tłuszczu, następnie obsmażyć z drugiej strony, cala czynność nie powinna trwać dłużej niż 4-6 minut. Nagrzać piekarnik do 180 C i w tej temperaturze włożyć kaczkę do piekarnika na max 4-8 minut sprawdzając co jakiś czas. Wyłączyć piekarnik i zostawić kaczkę w otwartym piekarniku, żeby mięso odpoczęło.
Ugotować makaron Soba w gorącej wodzie z sola. W tym samym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju makaron ryzowy do dekoracji. Podsmażone chrupkie warzywa wymieszać z makaronem i wyłożyć na głęboki talerz. Kaczkę pokroić w plastry, ułożyć na makaronie i polać sosem śliwkowym. Do dekoracji położyć prażony makaron ryzowy i posypać sezam. GOTOWE!
Smacznego!
Pozostałe wiadomości