Ma 29 lat i urodziła się w Limanowej. Obecnie mieszka w Berlinie, gdzie pracuje jako rekruter.
Meksykański Burger Wegański z kaszy jaglanej i czerwonej fasoli z batatami I dwoma sosami.
W środku burgera znajdziemy: majonez wegański (na spodzie bułki), rukolę, burgera, quacamole, karmelizowaną czerwoną cebulę i musztardę sarepską (od góry bułki).
Domowe bułki pszenno-owsiane (9 sztuk):
Składniki:
1,5 szklanki mleka roślinnego
30g świeżych drożdży
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki owsianej
1 łyżka syropu z agawy
2 łyżeczki soli
1/3 szklanka płatków owsianych
2 łyżki oleju
Dodatkowo: sezam/ płatki owsiane
Do miski wkruszyć drożdże i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać, przykryć i odstawić na kilka minut. Dodać syrop z agawy, przesiane mąki, sól i płatki owsiane. Można zacząć wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Wyrobione ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto oprószyć mąką i zostawiać pod przykryciem w ciepłym miejscu 2 godziny lub do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Z Przygotowanego ciasta wyrobić bułki, i położyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na kolejne 20-30 minut.
Wyrośnięte bułki posmarować delikatnie mlekiem roślinnym i posypać sezamem bądź płatkami owsianymi. Bułki piec 15-20 minut (aż się zarumienią). Chwilę ostudzić, i gotowe.
Meksykański burger wegański (4-5 sztuki)
Składniki:
250g czerwonej fasoli
1/2 szklanki kaszy jaglanej
3 łyżki sezamu
3 łyżki nasion słonecznika
1/2 papryczki chilli
Mała czerwona cebula
ząbek czosnku
sól
pieprz
papryka wędzona
kumin
kolendra
Ugotuj kaszę jaglaną. Cebulę i czosnek obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. To samo uczyń z chilli - nie musisz obierać :). Na suchej patelni lekko podpraż ziarna słonecznika i sezamu.
Odcedzoną, lekko rozgniecioną fasolę, ugotowaną kaszę, warzywa i nasiona wrzuć do miski i wymieszaj. Wedle uznania i smaku dodaj przyprawy, ja osobiście ich nie "żałuję" by smak burgerów był pełen smaków.
Nagrzej piekarnik do 180 st.C i przygotuj blaszkę papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formuj kotleciki około 8-10 mm i piecz około 10-15 minut.
Karmelizowana cebula:
Składniki
2-3 czerwone cebule średniej wielkości
2-3 łyżeczki oliwy
3-4 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki octu balsamicznego
odrobina wody
Sól
Pieprz
Cebulę pokrój w kółeczka, i podgrzej na patelni oliwę. Smarz cebulę na małym ogniu aż zrobi się miękka. Następnie dodaj odrobine wody, ocet balsamiczny oraz cukier. Mieszaj aż cukier zacznie się karmelizować. Przypraw delikatnie solą i pieprzem.
Quacamole:
mała czerwona cebula
pół limonki
czosnek
pieprz
sól
avocado
oliwa
kumin
Pokroić na drobną kostkę czerwoną cebulę. Dodać avocado (należy rozgnieść na przykład widelcem), sok z limonki oraz czosnek. Doprawić solą, pieprzem, kuminem i dodać trochę oliwy do smaku.
Majonez wegański z wody spod ciecierzycy
Składniki:
160 ml wody spod ciecierzycy (1 puszka)
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
duża szczypta pieprzu
1/2-2 szklanki oleju rzepakowego
Wszystkie składniki poza olejem, umieść w wysokim naczyniu. Delikatnie pochyl blender i miksuj na wysokich obrotach 1-2 minuty. Powinna powstać piana, a całość "podejść" lekko do góry.
Wlewaj powoli olej, nie przestając miksować. Ilość oleju zależy od tego, jak gęsty majonez chcesz uzyskać. Przechowuj w lodówce w maksymalnie tydzień.
Sos słodko-ostry
Składniki:
Chili
Limonka
Imbir
2 ząbki czosnku
woda 200ml
cukier 60g
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Pokrój w drobne kawałeczki (bądź część rozgnieć w moździerzu dla lepszego smaku) chilli, imbir oraz czosnek. Wszystkie składniki prócz cukru i mąki ziemniaczanej umieszczamy w garnuszku z wodą i podgrzewamy. Następnie dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i pozostaw chwile na niskim ogniu.
Bataty z piekarnika:
Składniki:
3-4 bataty
oliwa z oliwek
rozmaryn
wędzona papryka
pieprz
sól
Bataty pokroić w łódeczki. W miseczce zmieszać oliwę z rozmarynem oraz wędzoną papryką. Wymieszać bataty z marynatą. Rozgrzać piekarnik do 220 st.C i wyłożyć bataty na papier kuchenny. Piec przez około 15-20 minut.