Dorota Pieniążek

Ma 47 lat i mieszka w Rzeszowie. Prowadzi firmę, która zajmuje się sprzedażą, serwisem i wynajmem maszyn budowlano-drogowych.

Zupa kukurydziana
Składniki:
Por 1 szt
Kukurydza z puszki 1 szt
Korzeń imbiru 2 cm
Bulion drobiowy
Masło 1 łyżka
Śmietana 18 % 2 łyżki
Prażony boczek, grzanki i szczypiorek i papryczka chili do przybrania
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rozpuszczam masło na patelni i podsmażam pokrojonego w talarki pora i starty korzeń imbiru.
Dokładam kukurydzę i zalewam wszystko bulionem drobiowym.
Gotuję około 30 minut, aż wszystko będzie miękkie.
Blenduje zupkę , dodaję śmietanę, sól, pieprz.
Wsypuję boczek, grzanki, szczypiorek i papryczkę do przybrania.
Roladka z polędwiczki wieprzowej na puree z bobu z risotto szafranowym i galaretką z pomidorków koktajlowych.
Polędwiczka
Składniki:
Polędwiczka wieprzowa 1 szt
Przyprawa prowansalska, sól, pieprz
Szparagi
olej
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę kroję na plastry grubości około 3 cm
Rozbijam dłońmi jak najmocniej i najcieniej.
Układam trzy polędwiczki jedna obok drugiej tak, aby powstał prostokąt.
Posypuję tak przygotowane mięso ziołami, solą i pieprzem.
Gotuję szparagi zielone w lekko osolonej i pocukrzonej wodzie około 10 min.
Zawijam szparag w mięso, tworząc roladkę.
Obsmażam ze wszystkich stron na oleju aż się zarumieni.
Purre z bobu
Składniki:
Bób mrożony
Szczypiorek
Masło
Sól,pieprz
Sposób przygotowania:
Gotuję bób w posolonej wodzie około 20 min.
Na koniec dodaję pokrojony szczypiorek i masło.
Wszystko blenduję na gładką masę.
Risotto z szafranem.
Składniki:
Ryż do risotto
Bulion drobiowy
Cebula
Szafran
Masło
Parmezan
Sposób przygotowania:
Podsmażam na maśle drobno pokrojoną cebulkę.
Wsypuję ryż, mieszam i zalewam bulionem.
Dorzucam odrobinę szafranu.
Dolewam tak długo bulionu, aż ryż pochłonie płyn i będzie miękki.
Na koniec dokładam dużą łyżkę masło i parmesan i mieszam.
Galaretka z pomidorków
Składniki:
Pomidorki koktajlowe pół opakowani
Ocet balsamiczny, łyżeczka
Olej o smaku pomarańczy, łyżeczka
Sól, cukier
Żelatyna
Sposób przygotowania:
Pomidorki z octem, olejem i przyprawami miksuje na jednolitą masę.
Dodaję wcześniej rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę.
Przelewam płyn do gwiazdkowych foremek i odstawiam do lodówki, aby się zmroziły na galaretke.
Pozostałe wiadomości