Diana Kashel

Ma 26 lat i urodziła się na Ukrainie. Aktualnie mieszka w Szczecinie, gdzie jest instruktorką fitness.

Przepis na serniki z sosem truskawkowym
Serniki:
600g Twaróg półtłusty
1 jajko
55g cukru ( u mnie trzcinowy )
Naturalny extrakt waniliowy
50g Kasza manna
Sos
200 g truskawek
30g cukru ( trzcinowy , brązowy lub kokosowy )
50ml wytrawnego białego wina
5g pektyny ( opcjonalnie )
Sposób przygotowania: Najważniejsze w przygotowaniu serników jest przecierany przez metalowe sito twaróg ! Tylko w tym przypadku Serniki będą delikatne w smaku u elastyczne . Najlepiej robić to łyżka , wcierać twaróg w sito . Wygodniej będzie robić to małymi porcjami .
Osobno wymieszaj jajko z cukrem i wanilia ( według smaku ) , dodaj do masy serowej , dokładnie wymieszaj ( możesz to zrobić robotem kuchennym ) , zatem dodaj kasze manna . Wymieszaj .
Uformuj na desce kuchennej (wcześniej wysmarowanej mąką) równe placki (60-70g) . Smażymy serniki na rozgrzanej wcześniej patelni , z dodatkiem masła klarowanego z każdej strony ok 3 minut . Gotowe serniki osusz ręcznikiem kuchennym od tłuszczu .
Sos: w rondelku ugotuj pokrojone truskawki , wino , cukier i pektynę , poczekaj jeszcze 2-3 min . Całość zblenduj w gładki sos .
Podawaj serniki z ciepłym sosem i świeża truskawka .
Smacznego !
Pozostałe wiadomości