Beata Kustra

Ma 27 lat i mieszka w Krakowie. Pracuje jako redaktor stron internetowych oraz social media ninja.

Polędwiczki wieprzowe z domowym kiszonym czosnkiem i mozzarellą w środku, owinięte szynką parmeńską, smażone na maśle szałwiowym, w towarzystwie szparagów i pora duszonego na białym wytrawnym winie oraz z puree z kalafiora, ziemniaka i selera.
Składniki:
  • Polędwiczka wieprzowa – 250 g
  • Szynka parmeńska
  • Mozzarella
  • Kiszony czosnek – może być także świeży
  • 5 główek kalafiora
  • Ćwierć małego selera
  • Dwa małe ziemniaki
  • Szparagi
  • Por
  • Łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki cukru
  • Sól
  • Pieprz
  • Świeży rozmaryn
  • Suszony tymianek
  • 5 listków szałwii
  • Masło
  • Śmietanka 30% - 100 ml
  • Białe wytrawne wino – 50 ml
Przygotowanie
  1. 1Polędwiczkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wycinamy błony. Kroimy na równe kawałki i delikatnie rozbijamy – najlepiej zakrywając polędwiczki folią spożywczą.
  2. 2Każdą polędwiczkę smarujemy wyciśniętym czosnkiem, solimy i pieprzymy. Na jedną stronę polędwiczki dajemy kawałek mozzarelli, składamy mięso na pół – tak, aby mozzarella była w środku – i zawijamy delikatnie szynką parmeńską.
  3. 3Na patelni roztapiamy około 3 łyżek masła i dodajemy liście szałwii. Kiedy masło będzie roztopione i zacznie lekko skwierczeć – kładziemy polędwiczki. Smażymy polędwiczki z każdej strony po około 3,5 – 4,5 minuty. Ważne, aby szynka się nie przypaliła. Pod koniec wyznaczonego czasu możemy delikatnie rozchylić szynkę i sprawdzić, czy polędwiczka nie jest surowa.
  4. 4Ściągamy polędwiczkę z patelni. Na patelnię dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę octu balsamicznego i około 50 ml śmietany – według uznania. Mieszamy i po około minucie – 2-3 łyżki sosu odkładamy na bok. Resztę redukujemy – sos ma zgęstnieć.
  5. 5W lekko osolonej wodzie gotujemy kalafiora, selera i ziemniaka. Gotujemy do miękkości – jeżeli widelec swobodnie wbije się w warzywa – odlewamy wodę. Garnek dajemy na gorący, ale już wyłączony palnik, wrzucamy do garna ugotowane warzywa i wyciągamy po około 20-30 sekundach – warzywa mają stracić całą wodę z gotowania.
  6. 6Warzywa wrzucamy do blendera. Dodajemy około 10 ml śmietanki 30%, łyżkę masła, sól, pieprz i blendujemy. Jeżeli uważamy, że puree powinno mieć jeszcze więcej śmietanki – dolewamy około 5 ml. Do puree dodajemy 2-3 łyżki sosu, który wcześniej odłożyliśmy i dokładnie mieszamy.
  7. 7Do gotującej się wody dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Wrzucamy szparagi i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy szparagi.
  8. 8Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła. Dodajemy pokrojonego w krążki pora i przesmażamy około 2 minut. Dodajemy sól, pieprz, świeży rozmaryn i suszony tymianek. Mieszamy i dodajemy wino oraz szparagi. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż wino wypruje.
  9. 9Po jednej stronie talerza kładziemy puree, a na nie dwie polędwiczki. Obok dajemy pora i szaragi. Wszystko polewamy sosem.
Lime Pie
Składniki:
  • 4 limonki
  • 1 cytryna
  • 160 g herbatników albo ciastek zbożowych
  • 60 g masła
  • Mleczko skondensowane słodzone – 500 ml
  • 4 żółtka jajka
  • 5 białek jajka
  • 225 g cukru pudru
Przygotowanie:
  1. 1Masło roztapiamy. Ciasteczka kruszymy w blenderze, dolewamy roztopione masło i mieszamy.
  2. 2Spód foremki na tatrę smarujemy masłem i wykładamy powstałą z herbatników i masła masą. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 12 minut.
  3. 34 żółtka jajek ubijamy na puszystą, jasną masę. Dodajemy skondensowane mleczko, startą skórkę z jednej limonki, sok z czterech wyciśniętych limonek i dokładnie mieszamy.
  4. 4Masę wylewamy upieczony spód. Pieczemy przez 13-16 minut w piekarniku w temperaturze 170 stopni.
  5. 5Kiedy ciasto wystygnie – odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki.
  6. 6Kiedy ciasto już będzie zimne, przygotowujemy białka. Gotujemy w garnku wodę. Do miski dodajemy 5 białek, 225 g cukru pudru, szczyptę soli, 2 łyżki soku z cytryny i startą skórkę z połowy cytryny. Miskę wstawiamy do garna i przez około 5-6 minut mieszamy trzepaczką masę.
  7. 7Po tym czasie – kiedy masa będzie gładka – miskę ściągamy z pary wodnej i ubijamy białka na sztywno. Białka przekładamy na górę tary i podpalamy palnikiem (opcjonalnie).
Pozostałe wiadomości