Ma 33 lata i pochodzi z Gorzowa Wielkopolskiego. Jest specjalistą do spraw nowych projektów w firmie produkującej elementy wyposażenia do samochodów.
Przepisy na zaprezentowane dania:
1) przystawka - Pizza biała ze szparagami
Składniki na ciasto:
Mąka typ „00” 500 g
Drożdże świeże 3 g
Oliwa około 50-75 ml
Woda letnia
Sól
Cukier
Drożdże rozpuść w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Do miski wsyp mąkę dodaj sól, wodę i oliwę. Rozpocznij mieszanie ciasta i w międzyczasie dolewaj zaczyn z drożdży. W razie potrzeby dodaj wodę lub mąkę ( ciasto musi być elastyczne i odchodzić od dłoni). Przykryj miskę ściereczka i odstaw w miejsce gdzie będzie mogło spokojnie wyrastać. Po około godzinie wyciągnij ciasto z miski, rozciągnij w dłoniach i złóż na pół z powrotem do miski. Czynność ta powtórz kilkukrotnie średnio co godzinę. Na noc ciasto podziel na porcje i zawiń w folie. Przechowanie w lodowce. Następnego dnia ciasto po wyjęciu z lodówki i nabraniu temp pokojowej będzie gotowe do pieczenia.
Składniki na sos do pizzy:
Mascarpone 2-3 łyżki
Śmietanka 18% 4-5 łyżek
Rozgnieciony ząbek czosnku
Sól i pieprz do smaku
Chrzan tarty łyżeczka
Składniki zmieszaj ze sobą do połączenia składników.
Składniki na pizzę:
Szparagi
Gorgonzola
Mozzarela
Orzechy włoskie
Oliwa z miodem
Rozmaryn
Z ciasta uformuj placek na pizzę, środek ciasta skrop oliwą i rozprowadź biały sos. Na wierzch połóż startą mozzarela i pokrusz gorgonzolę. Na wierzch ułóż szparagi i orzechy włoskie. Piecz w temp 250 st C na szamocie przez około 5-7 min.
2) Danie główne: polędwiczki wieprzowe zapiekane w cieście francuskim podane na pure z brokuła i groszku w towarzystwie grillowanych nowalijek i popcornu z kaszy gryczanej
Składniki na polędwiczki wieprzowe:
Polędwiczka wieprzowa 200 g
Boczek surowy 2 cienkie plastry
Ciasto francuskie płat
Papryka słodka i ostra
Sól
Cukier trzcinowy
Musztarda francuska Łyżeczka
Powidła śliwkowe Łyżeczka
Koperek świeży
Mięso przypraw paprykami cukrem i solą. Odstaw na kiła godzin aby mięso przeszło przyprawami. Na wierzch połóż pęczek koperku i owiń mięso boczkiem. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło klarowane i wrzuć polędwiczkę posmaruj ją marynatą przygotowana z musztardy francuskiej i powideł. Obsmaż z każdej strony przez chwile następnie zdejmij z patelni i pozostaw na chwile do przestygnięcia. Mięso po przestygnięciu zawiń ciasno w ciasto francuskie (łączeniem do dołu), posmaruj rozkłóconym żółtkiem i lekko natnij z góry nożem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
Składniki na Pure z brokułów i groszku:
Groszek konserwowy puszka
Brokuł główka
Czosnek ząbek
Mięta świeża kilka listków
Masło 15-20 g
Sok z limonki
Gałka muszkatołowa
Sól i pieprz
W osolonej wodzie ugotuj brokuł podzielony na różyczki. Pod koniec gotowania dodaj odcedzony groszek. Po ugotowaniu odcedź warzywa i przesyp do miski. Dodaj masło , sól, pieprz, czosnek, mięta świeża i sok z połowy limonki oraz gałkę muszkatołową. Wszystko zblenduj.
Warzywa grillowane:
Marchewkę, rzodkiew i szczypiorek umyj i oczyść. Grilluj na odrobinie masła klarowanego.
Popcorn: w rozgrzanym oleju rzepakowym zanurz sitko z kasza gryczana. Po kilku sekundach wyciągnij sitko z tłuszczu i odsączamy na papierze. Popcornem posyp danie:)
Wyłóż gotowe potrawy na talerz i smacznego:)