Adrian Purzycki

Ma 21 lat i mieszka we Wrocławiu. Studiuje mechanikę maszyn.

Stek z polędwicy wołowej z kremowymi ziemniakami.
Składniki:
Medalion polędwicy wołowej
150 gramów ziemniaków
śmietana kremówka 30 % pół szklanki
pół cebuli
masło
rozmaryn
mleko około pół szklanki
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki, wrzuć do garnka, posól wodę. Gotuj do miękkości.
Stek ociepl do temperatury pokojowej. Mocno rozgrzej patelnie. Posól jedną część steka. Wrzuć na patelnie stroną posoloną. w trakcie smażenia posól drugą stronę. Ziemniaki odcedź, utłucz, wrzuć na patelnię, dolej mleka i mieszaj aż zgęstnieją, dodaj gałki muszkatołowej. Stek musi być dobrze przyrumieniony z obu stron. W zależności od grubości trzeba do dokończyć w piekarniku lub jeśli cienki to nie.
Masło ziołowe: masło trzeba ocieplić do temperatury pokojowej, Dodać posiekany rozmaryn, sól. Wymieszać.
Gdy stek jest już wyciągnięty i odpoczywa na kratce to na tej samej patelni trzeba dodać odrobinę masła, pokrojoną połówkę cebuli. Chwilę smażyć do zeszklenia. Dodać śmietanę i gotować do zgęstnienia.
Podanie:
Ziemniaki na środek talerza położyć stek, Na niego sos i obok masło ziołowe.
Smacznego. Pozdrawiam, do zobaczenia w następnym etapie ;)
Pozostałe wiadomości