Składniki: 3 polędwiczki drobiowe 50 g orzechów włoskich 50 g orzechów pekan sól pieprz czarny w ziarnach liść laurowy ziarna gorczycy oliwa z oliwek miód wielokwiatowy 3 kwaśne jabłka 1 łyżka klarowanego masła 150 ml białego wina 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka świeżo tartego chrzanu świeży majeranek czosnek groszek cukrowy
Przygotowanie: Groszek cukrowy blanszujemy przez 2 minuty we wrzątku, hartujemy w zimnej wodzie, odcedzamy.
Obrane jabłka, przesmażamy na klarowanym maśle, zalewamy winem, gotujemy do miękkości, dodajemy syrop klonowy. Gotowe jabłka blendujemy na mus, doprawiamy solą, pieprzem i chrzanem.
Kilka orzechów prażymy na suchej patelni i obtaczamy w miodzie. Skarmelizowane, studzimy.
Polędwiczki drobiowe marynujemy w orzechowej masie: drobno posiekane orzechy mieszamy z rozgniecionym w moździerzu czarnym pieprzem, solą, ziarnami gorczycy i pokruszonym liściem laurowym. Łączymy z kilkoma kroplami oliwy i nacieramy mięso. Na rozgrzanej patelni, smażymy polędwiczki na złoto z każdej strony w towarzystwie 2 ząbków czosnku. Po chwili zmniejszamy ogień do minimum i odstawiamy mięso pod przykryciem na kilka minut na minimalnym ogniu kuchenki gazowej.
Gotowe mięso podajemy w towarzystwie musu jabłkowego z chrzanem i groszkiem cukrowym.