W kolejnym odcinku „Szokujących potraw” wybraliśmy się do Kazachstanu - kraju kontrastów, gdzie można zobaczyć różnorodne miejsca i zapierające dech w piersiach krajobrazy. Z jednej strony można podziwiać tu dzikie, zielone stepy, z drugiej zaś nowoczesne i szybko rozwijające się miasta.
Wspólnie udaliśmy się się do Ałmaty, by dowiedzieć się, co jest najdziwniejszym przysmakiem Kazachów. Odwiedziliśmy także tradycyjną rzeźnię i największą na świecie farmę wielbłądów. Co tym razem wylądowało na talerzu prowadzącego?
Spróbował głowy owcy, wielbłądziny oraz koniny, która uważana jest przez lokalną ludność za kazachski doping. Miejscowi kultywują tu kulinarne tradycje i dawne zwyczaje, dlatego żadna część mięsa nie może się zmarnować, a samo przygotowanie dania jest prawdziwą celebracją. W odcinku mieliście okazję zobaczyć naprawdę szokujące dania.
Przypomnijcie sobie najlepsze fragmenty:
Szokujące potrawy: Jak wydoić wielbłąda?
Szokujące potrawy: Danie z całej owcy - kości, serce, wątroba
A na nowe odcinki "Szokujących potraw" zapraszamy
do TRAVEL CHANNEL w sobotę o godz. 10:50
oraz do TVN w poniedziałek o godz. 22:30.
Źródło zdjęcia głównego: Jacek Klisowski