Kolejnym punktem na kulinarnej mapie Jarka będzie Kambodża - niewielkie państwo w południowo-wschodniej Azji, do którego warto udać się, by poznać różnorodną kulturę oraz pyszną i... szokującą kuchnię. Sercem każdego miasta jest tam bazar oferujący najdziwniejsze potrawy - od warzyw i egzotycznych owoców po owłosione tarantule smażone na głębokim oleju. Jarek odwiedzi lokalny market i przeżyje prawdziwą gastro-przygodę!
Szokujące potrawy odc. 4
Na pierwszy ogień pójdzie specjalność kuchni khmerskiej, jaką jest prahok, czyli fermentowana pasta rybna. Na talerzu Jarka wyląduje też szczur i nietoperz, a na deser plaster miodu z… larwami. To nie wszystko! Za kulinarnymi dziwactwami kryje się bogata historia kraju, którą Jarek przybliży widzom w odcinku. W menu prowadzącego pojawią się też inne szokujące potrawy, tylko czy odważy się ich skosztować?
Szokujące potrawy odc. 4
Program „Szokujące potrawy” możecie obejrzeć na antenie TVN w poniedziałki o 22:30 i w soboty o 10:50 na antenie Travel Channel.
Zobaczcie fragmenty 2. odcinka:
Szokujące potrawy: Czas na skosztowanie żaby!
Szokujące potrawy: Zupa ze śliny
Szokujące potrawy: Najbardziej śmierdzący owoc świata
Źródło zdjęcia głównego: Foto: Jacek Klisowski