MasterChef: Pomysły na rodzinne obiady

W 7. odcinku MasterChefa uczestnicy mieli za zadanie przygotować rodzinne obiady. Zobaczcie ich przepisy!
  • 1 Karolina Grzelak
    • I Pierś z kaczki z kluseczkami ziemniaczanymi, buraczkami oraz sosem pomarańczowym
      • II Krem z cukinii
        • I Pierś z kaczki z kluseczkami ziemniaczanymi, buraczkami oraz sosem pomarańczowym
          • Piersi z kaczki:
            • Składniki:
              • 2 połówki piersi z kaczki
                • 1/3 łyżeczki soli
                  • 1/3 łyżeczki pieprzu
                    • Kilka gałązek tymianku
                      • Wykonanie:
                        • Piesi z kaczki oczyścić z błon, skórkę naciąć nożem, uważając by nie ponacinać mięsa. Następnie posolić i popieprzyć. Smażyć na patelni do zarumienienia od strony skóry, następnie na drugiej stronie. Piesi z kaczki przełożyć do piekarnika, polać wytopionym tłuszczem, dodać gałązki tymianku i piec w temperaturze 180 stopni C ok. 10 min. Piersi z kaczki pozostawić do odpoczęcia na ok. 10 minut. Następnie pokroić na cienkie plasterki.
                          • Kluseczki ziemniaczane:
                            • Składniki:
                              • 300 g ugotowanych ziemniaków
                                • Pół łyżeczki soli
                                  • 100 g mąki pszennej
                                    • 1 jajko
                                      • 30 g masła
                                        • Wykonanie:
                                          • Ugotowane ziemniaki, jajko, mąkę oraz sól włożyć do miski i zagniatać ciasto do połączenia wszystkich składników. Deskę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na podłużny kształt, następnie pociąć ciasto na drobne kluseczki. Kluseczki gotować w osolonej wrzącej wodzie do wypłynięcia kluseczek na wierzch wody. Po ugotowaniu kluseczek, podsmażyć je chwilę na gorącej patelni do zarumienienia.
                                            • Gotowane buraczki:
                                              • Składniki:
                                                • 200 g buraczków
                                                  • 30 ml octu winnego
                                                    • 30 g cukru
                                                      • Wykonanie:
                                                        • Buraczki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wodę zagotować, dodać cukru i octu. Gotować buraczki do miękkości.
                                                          • Sos pomarańczowy:
                                                            • Składniki:
                                                              • 4 pomarańcze
                                                                • 3 łyżki cukru
                                                                  • Kilka gałązek tymianku
                                                                    • 40 g zimnego masła
                                                                      • Wykonanie:
                                                                        • Wycisnąć sok z 4 pomarańczy. Redukować sok na rondelku ok. 10 min wraz z dodatkiem cukru i tymianku. Powstały płyn przecedzić przez sitko, dodawać stopniowo zimne masło mieszając rózgą.
                                                                          • Na talerzu wyłożyć w nieregularnym kształcie kluseczki, na środek wyłożyć pokrojone plasterki kaczki, obok położyć buraczki. Całe danie polać sosem pomarańczowo tymiankowym.
                                                                            • II Krem z cukinii
                                                                              • Składniki:
                                                                                • 500 g cukinii
                                                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                                                    • 1 duża szalotka
                                                                                      • 20 ml oleju
                                                                                        • Łyżka masła
                                                                                          • 1 marchewka
                                                                                            • 1 pietruszka
                                                                                              • Pół łyżeczki soli
                                                                                                • Pół łyżeczki pieprzu
                                                                                                  • Gałązka kolendry
                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                      • Cukinię kroimy na drobną kosteczkę, marchewkę oraz korzeń pietruszki również. Do rozgrzanego rondelka wlewamy olej i podsmażamy pietruszkę z marchewką oraz szalotką. Następnie dodajemy cukinię, masło i dusimy warzywa do miękkości. Całość blendujemy z gałązką kolendry.
                                                                                                        • Podanie:
                                                                                                          • Gotowy krem wykładamy na głęboki talerz i przystrajamy zieleniną.
                                                                                                            • 2 Małgorzata Szymonek
                                                                                                              • I Zupa z porem i białymi warzywami
                                                                                                                • II Jemeńska potrawa Mendi
                                                                                                                  • I Zupa z porem i białymi warzywami
                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                      • Pół korzenia selera
                                                                                                                        • 2 korzenie pietruszki
                                                                                                                          • 3 pory (tylko biała część)
                                                                                                                            • 2 ziemniaki
                                                                                                                              • 2 litry bulionu z kurczaka lub wody
                                                                                                                                • 30 g masła
                                                                                                                                  • 150 ml śmietanki kremówki
                                                                                                                                    • Łyżeczka posiekanego koperku
                                                                                                                                      • Sól i pieprz
                                                                                                                                        • bagietka
                                                                                                                                          • czosnek
                                                                                                                                            • Wykonanie:
                                                                                                                                              • Warzywa obrać, oczyścić i pokroić, obsmażyć na maśle. Zalać bulionem, gotować około 30 minut. Dodać śmietanki kremówki. Zblendować. Podawać z grzanką czosnkową.
                                                                                                                                                • II Jemeńska potrawa Mendi
                                                                                                                                                  • Ryż z kurczakiem
                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                      • 2 szklanki ryżu basmati
                                                                                                                                                        • 5 ziaren goździków
                                                                                                                                                          • 5 ziaren kardamonu
                                                                                                                                                            • 2 laski cynamonu
                                                                                                                                                              • 5 ziaren czarnego pieprzu
                                                                                                                                                                • 1 łyżka soli
                                                                                                                                                                  • 3 szklanki wody
                                                                                                                                                                    • 6 udek kurczaka
                                                                                                                                                                      • Łyżeczka kurkumy
                                                                                                                                                                        • Sól i pieprz
                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                            • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ryż opłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do gęsiarki, dodać wszystkie przyprawy razem z łyżką soli i wymieszać. Przykryć potrójną folią aluminiową i podziurkować. Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i kurkumą, ułożyć na podziurkowanej folii. Zakryć papierem do pieczenia i ponownie folią aluminiową. Piec w piekarniku około 1 godzinę i 20 minut.
                                                                                                                                                                              • Ostry sos pomidorowy:
                                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                                  • 3 świeże pomidory
                                                                                                                                                                                    • Pół ostrej papryczki chili
                                                                                                                                                                                      • 1 ząbek czosnku
                                                                                                                                                                                        • Garść świeżej kolendry
                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                            • Wszystkie składniki zblendować na gładki sos. Odstawić.
                                                                                                                                                                                              • Dodatki do Mendi:
                                                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                                                  • 100g orzechów nerkowca
                                                                                                                                                                                                    • 50g rodzynek
                                                                                                                                                                                                      • 2 czerwone cebule
                                                                                                                                                                                                        • Olej do smażenia
                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                            • Dwie czerwone cebule pokroić w piórka. Usmażyć na oleju na chrupko. Odłożyć na ręcznik papierowy. Posiekać orzechy nerkowca, prażyć na patelni z odrobiną oleju i dorzucić rodzynki. Dodać do cebulki.
                                                                                                                                                                                                              • Kilka łyżek ryżu ułożyć na talerzu. Obok położyć kurczaka. Posypać cebulką, orzechami i rodzynkami. Podawać z ostrym sosem pomidorowym.
                                                                                                                                                                                                                • 3 Anna Brandt
                                                                                                                                                                                                                  • I Kluseczki na maśle z tymiankiem i szałwią. Wołowina na piwie z tymiankiem i marchwią, szparagi i marchewki na maśle z tymiankiem
                                                                                                                                                                                                                    • II Przegrzebki z musem z korzenia pietruszki, oliwą pietruszkową i zielonym jabłkiem marynowanym w soku z pomarańczy
                                                                                                                                                                                                                      • I Kluseczki na maśle z tymiankiem i szałwią. Wołowina na piwie z tymiankiem i marchwią, szparagi i marchewki na maśle z tymiankiem
                                                                                                                                                                                                                        • Kluseczki na maśle z tymiankiem i szałwią:
                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                            • 300 g ziemniaków mączystych
                                                                                                                                                                                                                              • 1 jajko
                                                                                                                                                                                                                                • 100g mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                                  • Szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                    • 2 łyżki masła
                                                                                                                                                                                                                                      • 2 gałązki tymianku
                                                                                                                                                                                                                                        • 1 liść laurowy
                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                            • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Gdy przestygną dodajemy jajko i mąkę, zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki, dzielimy na równe części, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem ziaren pieprzu i listka laurowego, aż do momentu gdy wypłyną. Wrzucamy na patelnię z łyżką masła, szałwii i tymianku, aż kluseczki ładnie się zrumienią.
                                                                                                                                                                                                                                              • Wołowina na piwie z tymiankiem i marchwią, szparagi i marchewki na maśle z tymiankiem
                                                                                                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                  • 350 g polędwicy wołowej
                                                                                                                                                                                                                                                    • 5 marchewek
                                                                                                                                                                                                                                                      • 5 szparag
                                                                                                                                                                                                                                                        • 3 gałązki tymianku świeżego
                                                                                                                                                                                                                                                          • Szklanka ciemnego piwa
                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 cebule szalotki
                                                                                                                                                                                                                                                              • Sól, pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                • Szklanka bulionu warzywnego
                                                                                                                                                                                                                                                                  • Szczypta cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wołowinę kroimy w cienkie plastry, obsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z obydwu stron, dodajemy drobno posiekaną szalotkę z odrobiną cukru. Gdy cebulka się zeszkli, dolewamy piwo i chwilę gotujemy. Przyprawiamy świeżym tymiankiem i pokrojoną w cienkie paski marchewką, a następnie dolewamy bulion warzywny. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez około 80 min. Szparagi i marchewki gotujemy na patelni w osolonej wodzie. Hartujemy w wodzie z lodem, następnie chwilę podsmażamy z dodatkiem tymianku i masła.
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Na talerzu układamy pokrojona w plastry wołowinę i polewamy ją powstała emulsją, który powstała podczas duszenia. Obok nakładamy szparagi i marchewki, które polewamy masłem z tymiankiem
                                                                                                                                                                                                                                                                          • II Przegrzebki z musem z korzenia pietruszki, oliwą pietruszkową i zielonym jabłkiem marynowanym w soku z pomarańczy
                                                                                                                                                                                                                                                                            • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 pietruszki (korzeń)
                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 ząbek czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 szalotka
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Szczypta gałki muszkatołowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Garść pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Szklanka oleju rzepakowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 zielone jabłko
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Sok z 1 pomarańczy
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Sól i pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 10 szt. przegrzebków
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 łyżka masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1/4 szklanki białego wina
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Pół szklanki śmietanki 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1/2 szklanki wywaru warzywnego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Pietruszkę wraz czosnkiem i szalotką chwilę podsmażamy na patelni. Dolewamy wywar warzywny, gotujemy do miękkości. Przekładamy do blendera, przyprawiamy, dolewamy śmietankę i blendujemy na gładką masę. Jabłko kroimy, marynujemy w soku z pomarańczy i łyżką oliwy. Olej podgrzewamy, blendujemy wraz z natką pietruszki kilka minut, przecedzamy przez sitko. Przegrzebki delikatnie obtaczamy w mące, przyprawiamy solą i pieprzem, Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni na złoty kolor.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Podanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Wykładamy na talerz łyżkę musu, układamy 2 przegrzebki, skrapiamy oliwą pietruszkową.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 4 Tomek Marczewski
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • I Cukinia grillowana z serkiem z warzywami i łososiem wędzonym
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • II Polędwiczki wieprzowe z kaszą ze szparagami i sosem grzybowym
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • I Cukinia grillowana z serkiem z warzywami i łososiem wędzonym
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 cukinie
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 4 ogórki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 papryczki chili
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Serek biały
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Ikra
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Rzodkiewka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Szczypiorek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Koperek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Cukinię przyprawiamy, grillujemy długie plastry na suchej patelni z dwóch stron. Następnie zdejmujemy z patelni i polewamy oliwą. Zostawiamy do ostygnięcia. Serek łączymy z pokrojoną w kostkę rzodkiewką, szczypiorkiem, koperkiem i chili oraz dodajemy kawior. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ogórki kroimy skrobaczką na cienkie długie plastry.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Na cukinię kładziemy gotowy serek, na niego kładziemy łososia i zwinięte w rolki plastry ogórka. Ozdabiamy koperkiem i skrapiamy oliwą.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • II Polędwiczki wieprzowe z kaszą ze szparagami i sosem grzybowym
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Rozmaryn
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Masło 200g
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 polędwiczki wieprzowe
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 4 główki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Suszone grzyby
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Śmietana 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Natka pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Natka koperku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Sól pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Zmielona papryka ostra
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Kasza pęczak 300 g
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Szparagi zielone
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Polędwiczkę marynujemy w soli, oleju ,papryce ostrej i czosnku. Grzyby namaczamy, szparagi kroimy w talarki, kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Polędwicę smażymy na oleju 5 min z jednej strony, później przewracamy na drugą stronę i bastujemy masłem, dodając rozmaryn i czosnek. Po kolejnych 5 min odstawiamy dla odpoczynku. Szparagi grillujemy i odstawiamy dla połączenia z kaszą. Na patelnię po smażeniu mięsa wkładamy namoczone grzyby, zalewamy śmietaną, dodajemy natkę pietruszki i koperku.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Kaszę ze szparagami wkładamy do ringu, na to kładziemy dwa duże plastry polędwiczek i całość polewamy sosem grzybowym.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 5 Mauro Amarante
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • I Tagiatelle z krewetkami i cukinią
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • II Impepata di cozze e vongole (Zupa z małży cozze i vongole w sosie pieprzowym)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • I Tagiatelle z krewetkami i cukinią
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 400 g mąki 00 lub typ 500
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 4 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 300g krewetek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 cukinia
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Natka pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Kieliszek białego wina
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Pieprz,Sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Wymieszać mąkę i jajka razem, uformować kulę, zostawić ją na 20/30 min. W międzyczasie smażymy na patelni cukinię pokrojoną w plasterki. Wyczyścić krewetki, a skorupę wykorzystujemy aby przygotować bisque.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • BISQUE:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 Ząbek czosnku smażymy w rondelku, dodajemy skorupy z krewetek. Kiedy tylko skorupa nabierze koloru pomarańczowego, dodajemy kieliszek białego wina i trochę ciepłej wody.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Po 20 min jak sos się zredukuje, przecedzamy wszystko.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Makaron formujemy na kształt wstążki za pomocą maszynki. Wrzucamy do posolonej gorącej wody na 3,5 minuty. W międzyczasie smażymy 2 minuty każdą stroną na patelni bisque.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Część krewetek kroimy, a kilka zostawiamy w całości dla dekoracji. Dodajemy cukinię i smażymy razem z krewetkami. Odcedzamy makaron bezpośrednio do patelni razem z cukinią
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • i krewetkami. Smażymy minutę. Czekamy, aż wszystko się połączy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Nakładamy makaron na talerz i dekorujemy krewetkami całość.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • II Impepata di cozze e vongole (Zupa z małży cozze i vongole w sosie pieprzowym)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 ząbek czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Połowa papryczki ostrej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Sól, pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 500g małży czarnych Cozze
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 300g małży vongole
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 natka pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 200 ml białego wina
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • W garnku smażymy z oliwą czosnek i papryczkę ostrą. Jak czosnek nabierze złotego koloru, dodajemy czarne małże (cozze) i małże (vongole). Czekamy, aż małże otworzą się. Następnie dodajemy pieprz, białe wino i pietruszkę. Dusimy 3 minuty. Mieszamy i serwujemy z pozostałym sosem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 6 Maciek Pisarczyk
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • I Przegrzebki, shimeji, sos z mleczka kokosowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • II Dorsz ze szparagami, puree marchewkowym, sosem veloute
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • I Przegrzebki, shimeji, sos z mleczka kokosowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 przegrzebki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 4-5 grzybków shimeji
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Pęczek pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 300ml oleju rzepakowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 100ml mleczka kokosowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 50ml soku z selera
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 20ml soku z pomarańczy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Masło
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Sól, cukier do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Mleczko kokosowe, sok z selera i sok z pomarańczy wlewamy do rondla, doprawiamy cukrem i solą do smaku (powinno być raczej wytrawne, ale orzeźwiające). Pęczek pietruszki blendujemy z olejem rzepakowym, cedzimy przez sitko, przelewamy do czystego pojemnika.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Przegrzebki smażymy na rozgrzanej patelni około 2 minuty. Następnie odwracamy je i bastujemy masłem przez około minutę. Zdejmujemy z patelni. Dodajemy grzybki shimeji, smażymy przez około 20-30 sekund.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Przegrzebki podajemy na głębokim talerzu z grzybami shimeji i sosem kokosowym z olejem i pietruszką.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • I Dorsz ze szparagami, puree marchewkowym, sosem veloute
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 4 szparagi
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 200g dorsza
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 100g ścinek z dorsza
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 200g marchewki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 100g cebuli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 1 papryczka chilli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • cytryna
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Masło
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 5g maki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Sól, pieprz,papryka słodka,cukier
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Marchewkę przesmażamy z cebulą i papryczką chilli w garnku na maśle. Dodajemy wody, gotujemy aż można przebić ją nożem (25 min). Blendujemy na puree w blenderze, w razie konieczności dodajemy masła. Doprawiamy papryką słodką suszoną, solą, pieprzem. Szparagi gotujemy przez około 5-7 minut we wrzącej wodzie. Szokujemy w wodzie z lodem. Dorsza peklujemy w soli, cukrze, zeście cytrynowym. Po 10 minutach płuczemy w wodzie, osuszamy. Smażymy na patelni ok 2-3 minuty. Ścinki z dorsza gotujemy z marchewką, cebulą i pieprzem. Można dodać też zioła. Odcedzamy 100ml bulionu i redukujemy o 80%. Na patelni robimy zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki. Dodajemy bulion rybny, mieszamy rózgą. Dodajemy 50g masła, doprawiamy solą i pieprzem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Dorsza polewamy sosem, serwujemy ze szparagami oraz puree z marchewki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 7 Joanna Szymanowska
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • I Krem z kalafiora z salsą z zielonego ogórka i chili
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • II Polędwiczka z puree pietruszkowym i karmelizowaną marchewką
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • I Krem z kalafiora z salsą z zielonego ogórka i chili
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Krem z kalafiora:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 3 szklanki Bulion drobiowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 3 kalafiory
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 cebula
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Pęczek zielonej pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 250ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Śmietanka 36%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Szczypta: soli, pieprzu i cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 pęczek koperku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Do garnka wkładamy cebulę opalaną palnikiem, 3 obrane i pokrojone na różyczki kalafiory, pietruszkę i ½ pęczku koperku oraz 2 łyżki bulionu drobiowego. Całość zalewamy wodą i mlekiem i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Z garnka wyjmujemy cebulę, marchewkę i pietruszkę i miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Salsa z zielonego ogórka:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 3 zielone ogórki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 150ml oleju rzepakowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • ½ papryki chili
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • ½ pęczku koperku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • cytryna
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • ½ pęczku pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Zielone ogórki myjemy i wydrążamy z nich środek. Na małą kostkę kroimy ogórka, papryczkę chilli, koperek i pietruszkę. Warzywa mieszamy z olejem i wyciśniętym sokiem z połowy cytryny. Doprawiamy wszystko cukrem i solą do smaku. Salsa powinna być lekko słodka.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Do głębokiego talerza nalewamy krem z kalafiora. Obok podajemy salsę w miseczce.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • II Polędwiczka z puree pietruszkowym i karmelizowaną marchewką
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 600g polędwicy wieprzowej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Pęczek zielonej pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 100ml wina białego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 200g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 4 pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 Ziemniaki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 0,5l mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 Czosnek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Gałka muszkatołowa
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Szczypta cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 6 młodych marchewek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Polędwiczki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Polędwiczkę wieprzową obieramy z błonek i kroimy w 3cm plastry, smarując je oliwą i doprawiając solą do smaku. Patelnię rozgrzewamy i wkładamy kawałki polędwiczki. Smażymy ok 3min z każdej strony. Następnie bastujemy je z masłem i rozgniecionym czosnkiem w łupinie.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Puree z pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Do rondelka nalewamy mleka i czekamy aż pojawią się pierwsze bąbelki. Pietruszkę obieramy i doprawiamy cukrem i solą do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15min aż warzywo zmięknie. Do blendera wkładamy miękkie pietruszki, dodajemy 3 łyżki masła i 3 łyżki wywaru. Po gotowaniu i biedujemy. Puree doprawiamy gałką muszkatołową i przecieramy przez sitko.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Marchewki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Marchewki przecinamy wzdłuż na 4 części i blanszujemy 6 razy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło z cukrem i marchewkami. Następnie karmelizujemy marchewki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Na talerzu robimy kleks z puree z pietruszki, na wierzch nakładamy pokrojona polędwiczkę. Obok nakładamy karmelizowane marchewki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 8 Kamil Zych
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • I Jajka na parze z krewetkami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • II Dhal z ryżem kurkumowym i chlebkiem capati
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • I Jajka na parze z krewetkami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 4 krewetki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 limonka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Olej rzepakowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Sos sojowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Szczypiorek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Cukier
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Czosnek w proszku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Oczyść krewetki z pancerzy i usuń ich głowy i trakt pokarmowy. Umyj pancerze i głowy, a następnie przesmaż je na odrobinie oleju. Rozbij jajka, a następnie wymieszaj je z ostygniętym olejem krewetkowym. Dodaj sól, czosnek oraz 50 ml wody, wymieszaj i przelej do czystego naczynia przez sitko. Włóż po dwie oczyszczone krewetki do małych kokilek, a następnie zawiń je folią spożywczą i gotuj na parze przez około 20 minut. W międzyczasie
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • podgrzej na patelni wyciśnięty sok z limonki z łyżką cukru i dwoma łyżkami sosu sojowego.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Po wyciągnięciu kokilek zdejmij folię spożywczą, natnij powierzchnię jajek w kratkę, a następnie wylej po łyżce sosu i udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • II Dhal z ryżem kurkumowym i chlebkiem capati
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 4 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 5 cm imbiru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Papryczka chilli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 4 Szalotki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 limonka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 100 g ryżu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Łyżka koncentratu pomidorowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Passata pomidorowa
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Mleko kokosowe
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 100 g orzechów nerkowca
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 100 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 100 ml mleka kokosowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 100 g mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 50 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 100 g czerwonej soczewicy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Laska cynamonu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Kurkuma
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Czosnek granulowany
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Curry
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Kmin rzymski mielony
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Mielone ziarna kolendry
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Kurkuma
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Świeża kolendra
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Zmiksuj czosnek, imbir i chilli, a następnie przesmaż na patelni aż zaczną uwalniać aromat - około 3 minuty. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, smaż kolejne 2 minuty, a następnie dodaj łyżkę kminu rzymskiego, łyżkę ziaren kolendry i laskę cynamonu. Smaż kolejne dwie minuty. Następnie dodaj posiekaną szalotkę i smaż kolejne kilka minut. Dodaj passatę pomidorową, czerwoną soczewicę, 100 ml wody i zostaw na wolnym ogniu. W międzyczasie zblenduj orzechy nerkowca z mlekiem i mlekiem kokosowym, dodaj do soczewicy. Gotuj na małym ogniu, mieszając co kilka minut aż soczewica zrobi się miękka. Jeżeli dhal robi się zbyt suche, podlej je wodą lub mlekiem. Gdy soczewica jest miękka, zdejmij ją z ognia, dodaj masło i wymieszaj. Przepłucz 100 g ryżu kilka razy wodą, aż woda przestanie być mętna. Zalej wodą, aby jej powierzchnia była około 1-1.5 cm powyżej powierzchnią ryżu. Dodaj pół łyżeczki soli i pół łyżki kurkumy, zagotuj wodę, a następnie przykryj pokrywką i postaw na najmniejszym płomieniu na 15 minut. Następnie odstaw na kolejne 10 minut bez ognia i bez zdejmowania pokrywki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Wymieszaj 100 g mąki ze szczyptą soli i 50 ml wody. Wyrabiaj kilka minut do uzyskania gładkiej masy (może być wymagane podsypanie mąką, lub dolanie łyżeczki wody). Odstaw ciasto owinięte folią na 10 minut, a następnie podziel na 4 równe części. Uformuj z nich kulki i rozwałkuj na grubość 2-3 mm, smaż obie strony na średnim ogniu na suchej patelni do uzyskania złotobrązowego koloru, około 2 minuty na stronę.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Podawaj dhal z ryżem, chlebkiem capati, kawałkiem limonki i świeżą kolendrą.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 9. Michał Podulski
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • I Kaczka z konfiturą pomidorową i orzeźwiającą sałatką
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • II Polędwiczka wieprzowa z pieczonymi warzywami, szparagiem i sosem z gorgonzoli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • I Kaczka z konfiturą pomidorową i orzeźwiającą sałatką
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 piersi z kaczki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Sok z 2 pomarańczy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Sok z jednej limonki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Sok z jednej cytryny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Łyżeczka startego kminku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Łyżeczka curry
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Pół łyżeczki cynamonu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Sól do smaku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Mix sałat
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Garść rukoli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Garść kiełków z rzodkiewki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Czerwona papryka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Żółta papryka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Łyżka sosu balsamicznego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Garść suszonej żurawiny
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 500 g pomidorków
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Olej rzepakowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Kostka masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Dwie gałązki rozmarynu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Dwa ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Sałata:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Sałaty, rukolę i kiełki rzodkiewki mieszamy w misce. Papryki kroimy w cienkie paski i mieszamy z sałatą. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy suche przyprawy. Po około minucie wlewamy sok z cytrusów i redukujemy płyn. Po kilku minutach dodajemy sos balsamico i energicznie mieszamy. Dodajemy łyżeczkę cukru i garść żurawiny. Mieszamy i redukujemy sos o połowę. Po wystudzeniu sosu dodajemy go do sałat .
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Konfitura z pomidorów
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Do garnka wrzucamy pomidory, 50 g masła i łyżkę cukru, całość gotujemy przez 15 minut. Następnie blendujemy zawartość garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 25 minut. Na koniec przecieramy konfiturę przez sito.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Kaczka:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Kaczkę kalibrujemy (odcinamy zbędną skórę) i oczyszczamy z błon, a następnie nacieramy solą. Po około 15 minutach nacinamy skórę kaczki, aby tłuszcz łatwiej się wytopił i układamy piersi skórą do dołu na zimnej patelni. Mięso smażymy około 9 minut, a następnie odwracamy na drugą stronę. Całość smażymy, jednocześnie sprawdzając palcem czy mięso nie jest zbyt miękkie. Następnie na patelnię wrzucamy masło, gałązki rozmarynu, rozgnieciony czosnek i bastujemy mięso, czyli polewamy mięso rozpuszczonym masłem. Po kilku minutach mięso zdejmujemy z patelni i pozwalamy mu odpocząć. Po 10 minutach mięso kroimy w plastry o grubości około 5mm.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Na talerz wykładamy konfiturę. Na niej układamy plastry kaczki, obok sałatkę i mięso polewamy jeszcze odrobiną konfitury, ozdabiamy ziołami.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • II Polędwiczka wieprzowa z pieczonymi warzywami, szparagiem i sosem z gorgonzoli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Polędwiczka wieprzowa
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 bataty
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 2 marchewki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 350ml śmietanki 30%
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Opakowanie sera gorgonzola -ok 150 g
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 gałązki rozmarynu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 50 gram masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Sok z połowy pomarańczy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Papryka słodka suszona
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Olej rzepakowy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Warzywa obieramy i kroimy w słupki o szerokości 1,5 cm, układamy w blaszce do pieczenia. Polewamy olejem rzepakowym, sokiem z pomarańczy, doprawiamy papryką i solą. Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 40 minut (do miękkości). Szparagi gotujemy przez 5 minut i odcedzamy. Do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy ser. Gotujemy aż do rozpuszczenia sera. Następnie sos przecedzamy przez sito. Polędwiczkę oczyszczamy i kroimy w medaliony o grubości około 2 cm. Nacieramy solą i olejem i po 10 minutach układamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron przez około 3 minuty, następnie dodajemy na patelnię masło, rozgnieciony czosnek i rozmaryn. Następnie mięso polewamy masłem przez około 2 minuty i wykładamy na papier aby odpoczęło. Szparagi podsmażamy na patelni po polędwiczkach.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Na talerzu układamy stosik z warzyw, kawałki polędwicy i szparagi. Całość polewamy sosem i ozdabiamy ziołami.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 10 Misza Kopacz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • I Polędwica wołowa z kaszą gryczaną i grzybami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • II Pierś z kaczki z purée ziemniaczanym i orzeźwiającą sałatką
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • I Polędwica wołowa z kaszą gryczaną i grzybami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 100 g wołowiny -(polędwica)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 100g kaszy gryczanej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 50g grzybów suszonych
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Pęczek koperku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 1 szalotka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 20 ml oleju rzepakowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Śmietanka 30% - 100ml
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Szczypta Pieprzu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Polędwica wołowa:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Polędwicę wołową kroimy w plastry o grubości 3 cm. Następnie nacieramy z jednej strony sola i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni ok. 2,5 minuty z każdej ze stron. Następnie przekładamy usmażone steki wraz z patelnią do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 11-12 minut. Po wyciągnięciu steki będą średnio wysmażone.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Kasza:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Do wrzątku wrzucamy kaszę i gotujemy do miękkości. Na oleju podsmażamy szalotkę, dodajemy pokrojone grzyby, przekładamy wszystko do ugotowanej kaszy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Sos:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Podsmażamy szalotkę z grzybami na patelni, dodajemy sól, pieprz, wlewamy śmietankę,. Wszystko blendujemy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Kaszę z grzybami i mięso wykładamy na talerz, polewamy sosem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • II Pierś z kaczki z purée ziemniaczanym i orzeźwiającą sałatką
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Składniki:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Ziemniaki – 200g
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Pierś z kaczki – 1 sztuka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Pomarańcze – 1 sztuka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Sałata lodowa – 100g
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Pomidor – 1 sztuka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Olej rzepakowy – 50ml
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Masło śmietankowe – 50g
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Szczypta pieprzu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Wykonanie:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, mleko oraz sól i ubijamy, aż powstanie kremowe puree. Pierś z kaczki płuczemy pod zimna woda i osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym. Skórkę nacinamy w kratkę i solimy os strony skóry. Pierś z kaczki wkładamy na zimna patelnię, skórą do dołu. Smażymy przez ok. 15 minut na średnim ogniu, tak aby ze skóry wytopił się tłuszcz. Na patelnię wlewamy sok z 1 pomarańczy, dorzucamy odrobinę masła, soli i pieprzu do smaku. Redukujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Sałatę rwiemy, pomidora kroimy, dorzucamy koperku, przyprawiamy oliwą z oliwek, solimy i wszystko mieszamy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Nakładamy puree na talerz, pierś kroimy na plasterki i wykładamy na talerz. Podajemy wraz z przygotowaną sałatką.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości