Robert Makłowicz odwiedził w programie "Makłowicz w drodze" w Food Network między innymi piękną Kambodżę i przywiózł z niej przepisy na niezwykłe dania! Mamy dla Was pięć najlepszych:
1. WIEPRZOWINA W KARMELU Z JAJKAMI NA TWARDO 800 g wieprzowiny (łopatka, surowy boczek) 4-5 ząbków czosnku 2 łyżeczki ziaren białego pieprzu 1 pęczek kolendry 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego sól 1 płaska łyżka cukru 200 ml wody 4-6 ugotowanych na twardo jajek W moździerzu rozgnieść na gładką masę czosnek, łodyżki kolendry oraz pieprz, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Na patelni rozgrzać olej, dodać zawartość moździerza, smażyć chwilę nie dopuszczając do zrumienienia, wlać sos sojowy, posolić, wsypać cukier i trzymać na ogniu aż powstanie ciągnący się karmel. Wlać wodę, gdy się całość zagotuje dodać mięso, gotować ok. 30 min. aż mięso zmięknie, a sos się zredukuje. Dodać obrane ze skorupek jajka, zagrzać je w sosie i podawać z ryżem, przybra-ne natką kolendry.
Wieprzowina w karmelu z jajkami na twardo
Sałatka z zielonego mango
ZUPA TOM YAM KUNG
ZUPA SAMLAR KAKO
5. WIEPRZOWINA Z IMBIREM PO KAMBODŻAŃSKU 4 plastry schabu 2-3 łyżki oleju 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki cukru 400 g zielonej fasolki duży kawałek imbiru 3 papryczki chilli 10 ziaren białego pieprzu Na woku rozgrzać olej, dodać drobno posiekany czosnek i cukier aby się lekko skarmelizował. Mięso pokroić w kostkę, fasolkę w słupki, dodać na patelnię. Obrany i posiekany w cienkie paseczki imbir dodać do mięsa. Posolić i smażyć aż mięso będzie miękkie, dodać utłuczony w moździerzu biały pieprz. Dokład-nie wymieszać. Podawać z porcją ugotowanym na parze jaśminowym ryżem.
Robert Makłowicz w Kambodży