Ma mało kalorii, za to dużo żelaza, potasu, kwasu foliowego i witamin oraz przeciwutleniaczy. Niepozorne liście szpinaku kryją w sobie bogactwo wartości odżywczych, a umiejętnie przygotowane są niezwykle smaczne. Daria Ładocha przyrządza z nich zupę z pieczonymi ziemniakami, tagliatelle z cukinii, łososia z suszonymi pomidorami oraz sałatę z truskawkami. Zupa szpinakowa z koprem włoskim i pieczonymi ziemniakamiSkładniki:2 litry wywaru z jarzyn1 biała cebula2 młode marchewki1 pietruszka biała500 g liści szpinaku1 koper włoski1-2 łyżek oliwy z oliwek3 ziemniakisól, pieprzmałe opakowanie śmietany 18%2 liście laurowe2 ziela angielskiesok z ½ cytrynygarść posiekanego koperkuPrzygotowanie:Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Dopraw solą i pieprzem, polej oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę pokrój w cienkie talarki. Koper włoski posiekaj na drobne kawałki. Podsmaż na oliwie z oliwek cebulę, marchew, koper włoski oraz pietruszkę. Dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe i zalej całość wywarem. Po kilku minutach dodaj liście szpinaku. Gotuj do miękkości warzyw. Następnie dodaj śmietanę. Dopraw sokiem z cytryny oraz koperkiem. Na koniec podawaj w misce z pieczonymi ziemniakami.Więcej na Dzień Dobry TVNZobacz więcej:
Pomysły na polędwiczki wieprzowe Michela Morana
Wielka niespodzianka i łzy wzruszenia Michela Morana podczas Wielkiego Gotowania!
Magda Gessler podczas Wielkiego Gotowania przygotowała zapiekankę bałkańską z pieca!