Kalafior w roli głównej. Jak go przyrządzić?

Kalafior w roli głównej. Jak go przyrządzić?
Kalafior w roli głównej. Jak go przyrządzić?
Kwiat kalafiora w niezwykłym wydaniu. Ciekawe przepisy prezentuje David Gaboriaud

Kalafior to warzywo bogate w witaminy i mikroelementy, warto je zatem włączyć do diety. Przygotuj kwiat kalafiora według niezwykłych przepisów Davida Gaboriauda. Sałata z kolorowych kalafiorów i dukkahSkładniki:1/4 białego kalafiora1/4 pomarańczowego kalafiora1/4 fioletowego kalafiora1/4 kalafior romanesco (zielony)4 łyżki oliwy z oliweksok z połowy cytrynyświeża kolendra5 łyżek migdałów5 łyżek orzechów laskowych2 łyżki pestek słonecznika2 łyżki nasion kolendryłyżka kuminułyżeczka nasion kopru włoskiegołyżka sezamusól, pieprzPrzygotowanie:Kolorowe kalafiory podziel na różyczki. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na suchej patelni upraż migdały i orzechy laskowe. Odstaw. Następnie praż nasiona kolendry, kuminu i nasiona kopru włoskiego. Odstaw. Upraż sezam. W moździerzu utrzyj migdały i orzechy laskowe na kruszonkę. Następnie utrzyj przyprawy. Wszystko wymieszaj, dopraw solą oraz pieprzem.W misce wymieszaj wszystkie rodzaje kalafiora z dressingiem. Serwuj, posypane dukkah i świeżą kolendrą.Filet z pstrąga, puree z kalafiora, palone masło z waniliąSkładniki:pół kalafioramleko100 g masłalaska wanilii2 filety z pstrągałyżka masła klarowanegosól, pieprzPrzygotowanie:Kalafior pokrój na małe kawałki. Włóż do garnka, zalej mlekiem tak, aby pokryło kalafiora. Gotuj do miękkości. Przecedź i zachowaj trochę mleka z gotowania. Kalafior zmiksuj w blenderze na puree, dolewając mleko z gotowania jeśli jest potrzebne. Dopraw do smaku solą. Odstaw. W rondelku lub na patelni na wolnym ogniu ugotuj masło, aż będzie brązowe i nabierze przyjemny zapach prażonych orzechów laskowych. Laskę wanilii natnij wzdłuż na pół i wyciągnij ziarenka. Dodaj je do palonego masła wraz z laską wanilii. Odstaw. Filety z pstrąga smaż od strony skóry na maśle klarowanym, na złoty kolor. Zdejmij patelnię z ognia, odwróć filety tak, aby druga strona się ścięła. Na talerzach ułóż porcje puree, filety z pstrąga i polej palonym masłem z wanilią.Zobacz więcej:

Jakie dania przyrządzić z buraka? Daria Ładocha ma dla Was kilka przepisów!

Jakie dania przyrządzić z buraka? Daria Ładocha ma dla Was kilka przepisów!

Trwa Wielkie gotowanie w TVN!

Trwa Wielkie gotowanie w TVN!

podziel się:

Pozostałe wiadomości