Polska burakiem stoi - to warzywo tanie, dostępne, smaczne i bardzo zdrowe. Można z niego zrobić risotto z tymiankiem, wegański barszcz, ekspresową sałatkę z kozim serem i hummus. Zobacz, jak przyrządza je Daria Ładocha. Risotto z burakami, świeżym tymiankiem i serem halloumiSkładniki:2 średnie buraki upieczone w piekarniku1 czerwona cebula2 ząbki czosnkusól, pieprz1 szklanka białego wina100 g ryżu Arborio1 szklanka soku z buraków1 szklanka wywaru z jarzyn1 łyżka masła2 łyżki tartego parmezanuświeży tymianek1 opakowanie sera halloumioliwa z oliwekPrzygotowanie:Na patelni zeszklij czosnek i cebulę drobno posiekaną. Buraki obierz i zetrzyj na tarce.Na patelnię dodaj ryż i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj wino i odparuj alkohol, około 5 minut. Następnie dodaj 2 łyżki buraków, dodaj trochę bulionu i soku z buraków. Poczekaj, aż płyn się zredukuje i powtórz czynność. Będzie to trwało około 25 minut. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie miękki. Na koniec dodaj łyżkę masła i starty parmezan. Obok na patelni grillowej lub elektrycznym grillu usmaż ser i dodaj przed podaniem risotto wraz ze świeżym tymiankiem.Wegański barszcz ukraińskiSkładniki:3 buraki upieczone w piekarniku½ szklanki ugotowanej białej fasoli2 ząbki czosnku2 ziela angielskie2 liście laurowe1 l wywaru z jarzynćwiartka młodej kapusty1 marchewka pokrojona w talarkibiała część pora pokrojonego w talarki1 pietruszka pokrojona w talarki1/2 czerwonej cebuli2 ząbki czosnku3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkęsok z 1 cytryny2 łyżki przecieru pomidorowego1 puszka mleka kokosowegogarść posiekanej zielonej pietruszkisól, pieprz1 szklanka zakwasu z buraka1 łyżka oleju kokosowegoPrzygotowanie:W garnku podsmaż na oleju kokosowym cebulę oraz pora. Dodaj marchewkę, pietruszkę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj buraki starte na tarce o grubych oczkach oraz ziemniaki. Całość zalej wywarem, dodaj zakwas z buraka, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj około 12 minut. Następnie dodaj fasolę, czosnek posiekany i przecier pomidorowy oraz mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć źródło ciepła, dodać sok z cytryny, zieloną pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku.Zobacz więcej:
Trwa Wielkie gotowanie w TVN!
Agnieszka Cegielska o marnowaniu jedzenia
Źródło zdjęcia głównego: mwmedia