Zupa,kaczka i kremowe minisernicznki, czyli klasyka na stole Maćka

Zupa,kaczka i kremowe minisernicznki, czyli klasyka na stole Maćka
Zupa,kaczka i kremowe minisernicznki, czyli klasyka na stole Maćka

MACIEJ LERCEL

Przystawka

Zupa czerwono-żółta według receptury babci ze szczyptą nowoczesności

Składniki do żółtej zupy:

  • 2 nieduże cebule
    • 3 duże upieczone i obrane ze skórki żółte papryki
      • 1/2 czerwonej papryczki chili
        • 1 duża marchewka
          • 1/2 litra bulionu warzywnego
            • szczypta kurkumy
              • sól, pieprz
                • oliwa z oliwek

                  Składniki do zupy czerwonej:

                  • puszka pomidorów
                    • koszyczek pomidorków koktajlowych
                      • ząbek czosnku
                        • cebula
                          • szczypta słodkiej i ostrej papryki
                            • sól/pieprz
                              • oliwa z oliwek
                                • grzanki czosnkowe
                                  • świeża kolendra
                                    • czerwony pieprz
                                      • odrobina zredukowanego octu balsamicznego lub śmietanki 36%

                                        Sposób przygotowania żółtej zupy:

                                        Paprykę kroimy w kostkę. Czosnek, chili i cebulę siekamy drobno. Smażymy je na odrobinie oliwy z oliwek. Po chwili dodajemy pokrojoną i obraną marchewkę oraz paprykę. Po kilku minutach zalewamy całość bulionem i gotujemy. Całość miksujemy i ponownie podgrzewamy.

                                        Sposób przygotowania czerwonej zupy:

                                        Czosnek, chili i cebulę drobno siekamy. Smażymy je na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki oraz pomidory z puszki, całość smażymy, doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, a następnie miksujemy. Na koniec dodajemy bulion. Całość gotujemy, przyprawiając solą i pieprzem.

                                        W jednej ręce trzymamy dzbanek z żółtą, a w drugiej z czerwona zupą. Nalewamy je z dwóch stron talerza, uważając przy tym, by zupy się nie zmieszały. Podajemy ze świeżą kolendrą, grzankami, czerwonym pieprzem oraz octem balsamicznym lub śmietanką.

                                        Zupa czerwono- zółta
                                        Zupa czerwono- zółta

                                        Danie główne

                                        Różowa kaczka z pomarańczowym sosem

                                        czyli zawsze aktualna klasyka kuchni francuskiejSkładniki:

                                        • 4 piersi kaczki
                                          • 500 g ziemniaków
                                            • 70 ml śmietanki 30%
                                              • 4 łyżki masła
                                                • 2 pomarańcze
                                                  • sól/pieprz

                                                    Sos:

                                                    • 100 g cukru
                                                      • 100 ml octu balsamicznego
                                                        • 400 ml soku pomarańczowego

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Z piersi kaczych odkrajamy nadmiar tłuszczu. Skórę nacinamy w kilku miejscach. Piersi solimy i pieprzymy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 30 minut (krócej, jeśli chcemy mieć mięso bardziej krwiste; dłużej, jeśli chcemy mieć je bardziej wypieczone). W tym czasie obieramy i gotujemy ziemniaki. Aby przygotować sos, karmelizujemy cukier, wrzucając go na rozgrzaną patelnię. Zalewamy go octem balsamicznym, gotujemy przez chwilę, a następnie dodajemy sok pomarańczowy. Podgrzewamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i uzyska jednolita konsystencję. Ugotowane ziemniaki miksujemy, dodajemy podgrzaną śmietankę i masło. Doprawiamy do smaku. Pomarańcze obieramy i wykrawamy ćwiartki owoców.

                                                          Różowa kaczka
                                                          Różowa kaczka

                                                          DeserKremowe miniserniczki z czekoladowym akcentem

                                                          czyli wariacja na temat krakowskiej tradycjiSkładniki:

                                                          • 120 g pełnoziarnistych herbatników
                                                            • 60 g miękkiego masła
                                                              • 3/4 kg zmielonego białego sera
                                                                • laska wanilii
                                                                  • 3 jajka
                                                                    • 120 g cukru pudru
                                                                      • truskawki do dekoracji

                                                                        Sos czekoladowy:

                                                                        • 100 g czekolady mlecznej
                                                                          • 100 ml śmietanki 36%
                                                                            • 12/15 papilotów na muffinki

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Ciastka kruszymy i mieszamy z masłem. Ser mieszamy z ziarnkami wanilii, jajami i cukrem. Na dno papilotów nakładamy masę ciasteczkową, po czym przykrywamy ją masą serową. Miniserniczki pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzamy i wkładamy do lodówki.

                                                                              Sposób przygotowania sosu:

                                                                              Czekoladę łamiemy na małe kawałki i przekładamy do miseczki. Zalewamy ją gorącą śmietanką. Chłodne serniczki podajemy z truskawkami i gorącym sosem czekoladowym.

                                                                              Kremowe miniserniczki
                                                                              Kremowe miniserniczki

                                                                              Autor: TVN

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości