Zupa, ryba z masłem orzechowym, chlebek bananowy-eksperymenty kulinarne Roberta

ROBERT SEREK

PRZYSTAWKA

„Zielono mi”

Zupa ze świeżych ziół lekko ostra, bo początek musi być jak u Hitchcocka

Czas przygotowania: 30min

świeże zioła (natka pietruszki, kolendra, bazylia, oregano)

świeży szpinak

4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

2 czerwone cebule

1 papryczka chilli

2l bulionu warzywnego

200ml gęstej śmietanki

pasta z zielonego chilli

Wlewamy do garnka odrobinę oliwy z oliwek, na której szklimy cebulę. Dodajemy czosnek, chilli, natkę i inne zioła. Następnie wrzucamy posiekany szpinak i kilka łyżek bulionu oraz pastę chilli. Smażymy wszystko przez chwilę, ciągle mieszając. Wlewamy resztę bulionu. Gotujemy 10 minut. Na końcu dodajemy śmietanę.

Zupa ze świeżych ziół Źródło: TVN

DANIE GŁÓWNE

„Połączenie jakiego nie było”

Ryba z masłem orzechowym

Czas przygotowania: 30min

3-4 rodzaje białej ryby w filetach

6-8 cytryn

masło

świeży szpinak

ryż jaśminowy

ryż czarny

masło orzechowe

pieprz, sól

Gotujemy rybę w soku z cytryny (sam sok z cytryny). Przesmażamy szpinak na maśle. Podgrzewamy masło orzechowe i podajemy w ustawieniu: na szpinaku ryba, a na rybie masło orzechowe, obok ryż.

Ryba z masłem orzechowym Źródło: TVN

DESER

Chlebek bananowy z bakaliami w czekoladzie lub w musie truskawkowym

Czas przygotowania: 1,5h

250g mąki

bakalie

5 dojrzałych bananów

125g masła

soda oczyszczona

5 łyżek miodu

2 jajka

tabliczka czekolady gorzkiej

125g cukru

50 dag truskawek (mogą być mrożone)

W dużym naczyniu mieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodajemy cukier, roztrzepane jajko i bakalie, całość mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Ciągle mieszamy. Otrzymane ciasto pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170°C.

Chlebek bananowy z bakaliami Źródło: TVN

Autor: TVN

Pozostałe wiadomości