Żółte uzbrojenie Pauli Dobrowolskiej (Trójmiasto)

Żółte uzbrojenie
Żółte uzbrojenie

Sposób przygotowania:

  • Cukier rozpuszczamy , aby uzyskać karmel.
    • Ciepły karmel wylewamy na papier i studzimy.
      • Wystudzony karmel kruszymy w blenderze razem z podpieczony orzechami laskowymi.
        • Śliwki myjemy, drylujemy i obtaczamy w brązowym cukrze oraz cynamonie.
          • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy nim śliwki
            • Śliwki posypujemy mieszanką karmelu i orzechów.
              • Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut.
                • Na wierz układamy gałkę lodów.
                  • Kostkę masła kroimy na kawałki i wrzucamy na patelnie z jasnym dnem.
                    • Powoli podgrzewamy na małym ogniu do momentu uzyskania koloru bursztynowego. Podgrzane masło przelewamy do naczynia.
                      • Śmietanę i mleko wlewamy do garnka.
                        • Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
                          • Żółtka z cukrem ubijamy na puszysty krem.
                            • Powstały krem zalewamy przestudzoną śmietaną z mlekiem.
                              • Masę przelewamy do garnka i dodajemy wcześniej palone masło.
                                • Podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
                                  • Odstawiamy do schłodzenia.
                                    • Przekładamy masę do pojemnika i wstawiamy do mrożenia.
                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości