"Zielono mi" , "Łamistrajka", "Zakochany Szekspir"- nowoczesny stół Oli

TVN
TVN

ALEKSANDRA WILCZEK

PRZYSTAWKA

„Zielono mi” czyli sałata podana z warzywami, owocami i kurczakiem w sosie tysiąca wysp

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka

mix sałat

garść kiełków różnego rodzaju wg gustu

20 pomidorków koktajlowych

1 jajko

sezam

Sos tysiąca wysp:

1/2 szklanki ketchupu

1/2 szklanki majonezu

sok z 1 połówki cytryny

kilka kropel sosu tabasco

pieprz

1 świeży ananas pokrojony na 4 części

Sposób przygotowania:

Do misy wrzucamy gotowy mix sałat lub wg uznania własną kompozycję różnych rodzajów zieleniny, następnie mieszamy z kilkoma łyżkami wcześniej przygotowanego sosu tysiąca wysp. Świeżego ananasa kroimy na pół wzdłuż i ponownie na pół by uzyskać ćwiartki. Filet z kurczaka moczymy w rozbitym jajku, a następnie w sezamie. Podsmażamy na średnim ogniu na maśle lub oleju. Na talerzu układamy ćwiartkę ananasa i porcję wymieszanej sałaty, do której dorzucamy pomidorki. Na całość kładziemy kawałki sezamowego kurczaka, posypując kiełkami np. słonecznika.

DANIE GŁÓWNE

„Łamistrajka”, czyli polędwiczka wieprzowa w sosie śliwkowym w placku ziemniaczanym

Składniki:

100 dag ziemniaków

2 jajka

1 cebula

3/4 szklanki mąki

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

sól i pieprz

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

4 polędwiczki wieprzowe w całości

200g suszonych śliwek

1/2 litra śmietany 30%

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki razem z cebulą ucieramy na tarce lub w blenderze. Dodajemy 2 jajka oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Dosypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy placki. Do 1 litra wrzątku wrzucamy przyprawione polędwiczki wieprzowe i dusimy pod przykryciem 1,5 godziny na średnim ogniu. Dorzucamy suszone śliwki i dusimy przez kolejne pól godziny. Pod koniec gotowania dolewamy wolno śmietanę i delikatnie mieszamy.

DESER

„Zakochany Szekspir”, czyli owocowy miszmasz z mascarpone i musem owocowym

Składniki:

2 opakowania (500 g) serka mascarpone

1 śmietana do ubijania

1/2 szklanki cukru pudru

500-700 g malin lub truskawek (mogą być mrożone)

500-700 g kiwi

1 opakowanie ciastek bezowych do pokruszenia na wierzch

pół szklanki posiekanej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

W jednej misce miksujemy mascarpone, dodając stopniowo cukier puder. W osobnej misie miksujemy śmietanę. Następnie mieszamy mascarpone ze śmietaną. Wybrany rodzaj owoców (można z dodatkiem niewielkiej ilości cukru pudru) miksujemy za pomocą blendera. W wysokim kielichu deserowym na przemian nakładamy mus owocowy i miksturę serka ze śmietaną. Na wierzch dajemy kilka owoców w całości np. borówkę amerykańską, truskawkę, malinę. Całość posypujemy kruszonką z ciasteczek bezowych.

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości